Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država ništa ne poduzima

Alarmantno stanje već godinama: Djeci su sve potrebniji, a njih - sve manje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već mjesecima Dnevnik Nove TV upozorava na alaramantan manjak logopeda. Djeci su sve potrebniji, na terapiju se čeka i godinu dana, a na burzi rada logopeda - nema. Mladi žele studirati, ali obrazovni sustav to uporno ignorira.

S pripremama za upis na logopediju maturantica Petra već je krenula.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potreba sve veća Pomoć ovih stručnjaka moći će se dobiti i u domovima zdravlja, bez uputnice Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr) kad će novi studij? Traženi kao "suho zlato": Na burzi rada ih je tek šestero, ali hrvatski sustav se već godinama odbija promijeniti

"Htjela bih pomagati i sviđa mi se taj posao. Ali primaju ih samo 50 i to me plaši cijelu godinu", kaže maturantica XI. gimnazije.

Logopedi se školuju jedino u Zagrebu. Gdje na jedno upisno mjesto dolazi čak 10 kandidata, a kvote se ipak ne povećavaju. Zato u Rijeci, u suradnji sa Suvagom, planiraju obrazovati mlade za to deficitarno zanimanje.

"Interes postoji, koraci su poduzeti i voljeli bismo da taj studij u Rijeci krene već naredne akademske godine", kaže Snježana Prijić Samardžija sa Sveučilišta u Rijeci.

Logopeda je premalo, pa se liste čekanja u Suvagu penju i na godinu dana. Logopedi rade i u školama. No, na pola milijuna učenika, u cijeloj Hrvatskoj radi ih tek - 165. Iako svako treće dijete još u vrtiću treba njihovu pomoć.

"Ako je dijete sporo u nečemu ili ne čita dobro, učitelj je dužan izraditi takve zadatke koji će mu biti jasni, koje će razumjeti i na koje će dijete moći adekvatno odgovoriti", ističe logopedinja iz OŠ Marina Držića Željka Butorac.

S diplomom u rukama, na burzi rada u prosjeku provedu tek 10-ak dana. Neke istarske škole logopede traže već dvije godine. Jer djeci su sve potrebniji.

"Roditelji gurnu djeci u ruke tablete i oni su vezani na vizualan kanal. Oni jako malo koriste jezik. Kad na upisu u prve razrede pitate "Ajde mi reci neku priču", 99% djece kaže da ne zna nijednu", kaže logopedinja Butorac.

Disleksije,disgrafije, mucanje... tek su neki od problema koji se javljaju. Nužno ih je ispravljati čim prije. No problem je što to nema tko činiti. Jer obrazovanje opet ne prati tržište rada. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene