Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priziv savjesti i u ljekarnama?

Ljekarnička komora o neizdavanju kontracepcijskih pilula: "Ne može se uspoređivati čije je pravo veće!"

Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Slučaj ljekarnice koja je pacijentici u Zagrebu odbila izdati kontracepcijske pilule, jer se to kosi s njezinim uvjerenjima, podigao je prašinu u javnosti. Pozvala se na priziv savjesti i otvorila još jednu polemiku - smije li to ljekarnik učiniti?

Neugodno iskustvo u jednoj zagrebačkoj ljekarni. Djelatnica je djevojci odbila izdati ginekološki propisane
kontracepcijske pilule.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zdravstvena mreža Kako do lijekova? E-Recept izdan u Hrvatskoj vrijedi i u nekoliko zemalja Unije, a uskoro i u cijeloj EU Kontracepcijske pilule (Foto: Getty Images) Ljekarna na Jordanovcu Zagrepčanka šokirana: "Ljekarnica mi je odbila izdati pilule! Pa dokle će to ići?"

"Kolegica je rekla da je ona pojasnila pacijentici o čemu se radi, da ima priziv savjesti da joj ne može isporučiti terapiju. Nažalost, bila je sama u smjeni, zamolila ju je da dođe sutra", objašnjava Ana Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore. 

Ljekarnička komora zaprimila je pritužbu djevojke te tražila da se očituju i ljekarnica i poslodavac. Sučaj  je proslijeđen nadležnom Povjerenstvu. Je li prekršen Kodeks ljekarničke etike i deontologije, članak 12., koji kaže "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika".

"Svaki zdravstveni radnik ima pravo na priziv savjesti iz svojih osobnih, moralnih ili vjerskih uvjerenja.
Nama je iznimno žao što je osjetila nelagodu i nije dobila terapiju na vrijeme. Ali ne možemo tu uspoređivati čije je pravo veće", brani Saldo svoju kolegicu.

Evo što o postupku ljekarnice kažu one kojih se to bilo izravno ili neizravno tiče

"Baš sam bila danas kod ginekologa i za dismenoreju mi je preporučila baby pilule umjesto da uzimam tablete protiv bolova i regulaciju menstruacije", izjavila je Sandra, dok je Elena rekla kako bi "vjerojatno tražila neku drugu odgovornu osobu."

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ovom je slučaju stao na stranu pacijentice te rekao kako "naravno da svaki pacijent treba dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na tom radnom mjestu." 

Jednako mišljenje dijeli i bivši SDP-ov ministar Siniša Varga. 

"Vlasnik ljekarne ili ljekarničkog lanca mora osigurati farmaceuta koji može izdavati sve lijekove. A ako netko ima priziv savjesti moj savjet je da ta osoba ne radi s građanima."

Odbijanje redovnog posla i pozivanje na priziv savjesti - zasmetalo je i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Tako u priopćenju za javnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova stoji kako: 

"Nemogućnost ostvarivanja prava na zdravstvenu ili ljekarničku uslugu može prouzročiti ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta/korisnika, stoga se zdravstvene ustanove i ljekarne nipošto ne smiju naći u poziciji da preuzimaju moć odluke o pružanju neke usluge ili izdavanju lijeka..."

Slična priča i prije nekoliko godina u Dalmaciji. Prijavljena djelatnica zaradila je upozorenje. U Komori kažu da niti jedan ljekarnik koji je do sada postupio na ovaj način - nije kažnjen.

Slučaj odbija komentirati prozvana zagrebačka ljekarna,sve dok se to ne riješi pred nadležnim institucijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene