Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija ima neke korisna saznanja o atentatu na Ivu Pukanića, no u interesu istrage za sada s njima ne želi izaći u javnost, izjavio je danas načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec koji je rekao da su se u istragu već uključile i policije drugih zemalja.


'Niti jedan motiv ne odbacujemo, od jednostavnih i banalnih do onih povezanih s organiziranim kriminalom', rekao je Borovec na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred sjedišta zagrebačke policije.

Vezani članci Slika nije dostupna Beograd: Nastavljeno suđenje za Pukanićevo ubojstvo Slika nije dostupna U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića

Rekao je da je policija rekonstruirala jučerašnje kretanje Pukanića prije eksplozije automobila u kojoj su oko 18,20 sati u dvorištu zgrade tjednika Nacional poginuli on i stručnjak za marketing u tvrtki NCL grupa Niko Franjić.

Pukanić je automobilom došao u dvorište ujutro u 10 sati i nije ga koristio čitav dan, već se gradom kretao skuterom. Utvrđeno je da su u vrijeme eksplozije on i Franjić bili pored automobila.

Borovec je ponovio kako policija ne dvoji da je atentat na Ivu Pukanića djelo profesionalca jer je za počinjen zločin trebalo znanja, vještine i iskustva. 

Zamoljen za komentar tvrdnje iz Vlade da je Pukanićevo ubojstvo možda rezultat terorizma, Borovec je rekao da ne može komentirati izjave s Vladine razine

Rekao je da istraga ide u dva smjera, potrazi za izvršiteljem i naručiteljem.

Nije želio govoriti o vrsti i količini eksploziva, načinu njegova aktiviranja i ostalim pojedinostima vezanima uz način izvršenja atentata, pravdajući to interesima istrage. Zamolio je i medije da ne objavljuju takve pojedinosti, ako ih otkriju jer će, kako je rekao, ti dokazi postati beskorisni, primjerice kod poligrafskog ispitivanja.

Na upit hoće li policija razgovarati s Pukanićevim prijateljem predsjednikom države Stjepanom Mesićem i Hrvojem Petračem, Borovec je kazao da će se razgovarati sa svakim za koga se procjeni da bi mogao imati korisne informacije.

Naglasio je da policija u istrazi intenzivno surađuje sa svim sigurnosnim službama te ponovio da Pukanić, nakon pokušaja atentata na njega u travnju ove godine, nije prijavio nove prijetnje te da mu je policijska zaštita ukinuta nakon prosudbe stručnog policijskog tima temeljem sigurnosnih pokazatelja. 

Eksplozivna naprava postavljena pored automobila

'Eksplozivna naprava nije bila postavljena ni u automobil, ni ispod, već pored njega. Do eksplozije je najvjerojatnije došlo pritiskom na daljinski upravljač u trenutku kad su se Franjić i Pukanić približili automobilu', izjavio je Borovec.

Policija ne odbacuje niti jedan motiv, kako kažu o obzir dolaze sve mogućnosti od potpuno banalnih do organiziranog kriminala.

Policija polazi od činjenice kako je za izvršenje ovakvog kaznenog djela potrebno imati određene vještine, a obrada će tražiti kako neposrednog izvršitelja tako i potencijalnog naručitelja ubojstva. Za policiju je također važna činjenica da navodno postoje svjedoci koji su vidjeli muškarca s kapom na glavi kako trči od mjesta događaja neposredno nakon eksplozije, a važno je i to da je bomba postavljena nekoliko metara dalje, a aktivirana je daljinskim upravljačem.

>> Ekskluzivno: Snimka s mjesta eksplozije

>> Morić: Pukanić se zamjerio mnogima; ubojstvo je profesionalno pripremljeno

>> Ubijeni Pukanić i Franjić; izvanredno stanje?

>> Dani elektroničkih medija: Opet progovorio terorizam

>> Pukaniću policijska zaštita ukinuta protiv njegove volje?

Policija je na mjestu eksplozije radila cijelu noć, ispitano je više od 150 osoba. Prikupljanje dokaza i izjava svjedoka te bilo koje osobe koja bi mogla biti upoznata s okolnostima u kojima su stradali Ivo Pukanić i Niko Franjić se nastavlja, a forenzičari će pregledati automobil kako bi utvrdili o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi.

I dalje se obavljaju razgovori sa zaposlenicima Nacionala, kao i s potencijalnim svjedocima.

Na pitanje hoće li u sklopu istrage biti ispitan i Hrvoje Petrač Borovec je ponovio kako će biti ispitana svaka osoba za koju se pokaže da je to potrebno.

Istaknuo je također kako nakon ubojstva Ive Pukanića nisu upućene nikakve prijetnje njegovoj obitelji, te ponovio da je policijska zaštita vlasnika Nacionala ukinuta na temelju procjene stanja.

O nagađanjima koja se pojavljuju u pojedinim medijima Borovec je istaknuo kako ih ne misli pobijati.

'Nama nije u interesu javno odbacivati ni jedan scenarij pa neka oni koji su to napravili misle da mi idemo u krivom pravcu', kazao je Borovec.

Zbog ubojstva Pukanića neće trpjeti istrage neriješenih zločina 

Krunoslav Borovec je rekao da zbog velikog broja policajaca angažiranih na slučaju ubojstva Ive Pukanića neće trpjeti istrage ostalih nerasvijetljenih zločina koji su u posljednje vrijeme potresli Hrvatsku.

'Zasebni policijski timovi rade na pojedinim slučajevima, a svaki predmet uključuje stručnjake raznih profila od kriminalista do forenzičara. Zato niti jedna obrada ne bi trebala trpjeti', kazao je Borovec na izvanrednoj konferenciji za novinare pred sjedištem zagrebačke policije.

Rekao je da policija u istrazi ubojstva novinara i suvlasnika tjednika 'Nacional' surađuje sa svim 'elementima sigurnosnog sustava'.

Nakon ubojstva Ive Pukanića nisu upućene nikakve prijetnje njegovoj obitelji, rekao je Borovec

'Riječ je o slučaju na kojemu bi trebali raditi svi koji imaju bilo kakve ovlasti vezano uz sigurnost bilo kojeg aspekta', rekao je. 

Pukanićevo ubojstvo Borovec nije želio povezivati s nedavnim ubojstvom Ivane Hodak.

Na upit jesu li nakon tog ubojstva napravljene sigurnosne procjene o mogućim novim žrtvama, rekao je da su najveći izvor tih podataka osobe koje prijavljuju prijetnje ili pokušaj ubojstva, kao što je bio Pukanić, ali da u konkretnom slučaju nisu došli do korisnih informacija. 'No, to ne znači da obavještajni rad policije ne funkcionira', rekao je Borovec.

Zamoljen za komentar tvrdnje iz Vlade da je Pukanićevo ubojstvo možda rezultat terorizma, kazao je da ne može komentirati izjave s Vladine razine.

Dodao je da je do sada na mjestu zločina dovršen pregled Pukanićeva uništenog automobila koji je jutros prebačen na vještačenje, gdje bi se trebale utvrditi pojedinosti o snazi i količini eksploziva za koji je već sada sigurno da je bio postavljen pokraj, a ne ispod ili unutar automobila.

Tek nakon detaljnog pregleda moći će se govoriti i o načinu na koji je eksploziv aktiviran, no Borovec kaže da takva saznanja neće objavljivati jer bi ona mogla biti korisna u otkrivanju počinitelja.

Govoreći o suradnji s policijama susjednih zemalja, Borovec je rekao da je sretna okolnost što se od jučer u Zagrebu održava sastanak Udruženja šefova policija jugoistočne Europe. Ravnatelj policije Vladimir Faber stoga je mogao odmah razmijeniti informacije sa svojim kolegama iz BiH, Srbije i Bugarske koji su o slučaju izvijestili svoje suradnike u zemljama iz kojih dolaze.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju