Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14 tema

Lista "Srđ je Grad" predstavila amandmane na dubrovački proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S mjerodavnim gradskim službama raspravljalo se o 25 tema, od kojih je 11 prije uvršteno u prijedlog proračuna.

Gradski vijećnici Kandidacijske liste grupe birača Mare Kristića predstavili su u ponedjeljak u Dubrovniku prijedloge amandmana koje će iznijeti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 30. svibnja u raspravi o proračunu za ovu godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najviše na zakon o pdv-u U Saboru izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona: ''Ovo nije reforma, nego nepravda'' Slika nije dostupna Nije želio odati detalje Željko Reiner: Očekujem višesatnu raspravu o proračunu

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo vijećnik Ljubo Nikolić, s mjerodavnim gradskim službama raspravljalo se o 25 tema, od kojih je 11 prije uvršteno u prijedlog proračuna.

"Ostaje 14 tema koje ćemo predlagati amandmanima. Ukupna vrijednost amandmana je nešto više od dva milijuna kuna", rekao je Nikolić te dodao kako se najveći dio tog novca odnosi na amandman sufinanciranja plaća u dubrovačkim dječjim vrtićima.

Član Kandidacijske liste grupe birača Mare Kristića, koja je poznatija kao lista "Srđ je Grad", Marko Giljača rekao je kako Dubrovnik trenutačno "pokriva 88 posto troškova za plaće u dječjim vrtićima" te kako njihov prijedlog predviđa stopostotno pokrivanje takvih troškova, čime bi se omogućili jeftiniji vrtići roditeljima.

"Na taj način će se osloboditi financijska sredstva i smanjiti cijena koju roditelji plaćaju za vrtića. Za to predviđamo dodatnih milijun i 100 tisuća kuna, čime se omogućuje linearno spuštanje cijena za 150 kuna, s 550, 600 i 650 kuna, na 400, 450 i 500 kuna", rekao je Giljača te dodao kako bi ta mjera obuhvatila svu djecu u vrtićima.

Po amandmanima, izjednačila bi se i prava i pogodnosti prilikom upisa u vrtiće za civilne i ratne invalide, a s te liste najavljuju i pokretanje braniteljskog portala u Dubrovniku i subvencioniranje zrakoplovne veze Dubrovnik – Frankfurt.

Govoreći o projektu obnove Lazareta, za koji je u prijedlogu proračuna osigurano 10,5 milijuna kuna za radove za koje dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić tvrdi kako ih nije naručio, vijećnik Ljubo Nikolić rekao je kako tu stavku neće poduprijeti.

Dubrovnik nije dobio proračun za 2015.

"Iz dostavljene dokumentacije nije jasno tko je naručio te radove i kako su izvedeni. Tražit ćemo da se financijska sredstva za ovu proračunsku poziciju ne dodijele, nego da ostanu rezervirana iz kreditnih sredstava i u trenutku kada se dobije dovoljno informacija, to se može prihvatiti na bilo kojem rebalansu proračuna", rekao je Nikolić i dodao kako će tražiti osnutak fonda za otkup stanova u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika.

"Grad je suočen s iseljavanjem stanovnika iz povijesne jezgre i mislim da bi se kroz taj fond moglo otkupiti 10 do 20 stanova na godinu", rekao je Nikolić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Maro Kristić je istaknuo kako vjeruje da će svi njihovi amandmani biti prihvaćeni te je dodao kako njihova tri vijećnika neće prihvatiti nijedan amandman koji im ne bude dostavljen prije same sjednice.

"Ako ne dobijemo prijedloge amandmana ostalih stranaka na vrijeme, danas ili sutra, nećemo ih prihvatiti jer ne možemo na samoj sjednici procijeniti je li neki amandman dovoljno dobar", rekao je Kristić.

U dubrovačkome Gradskom vijeću lijeva koalicija HNS-SDP-HSU ima deset vijećnika, osam vijećnika ima desna koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS-BUZ-HDS, četiri Dubrovački demokratski sabor, a tri vijećnika lista "Srđ je Grad".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene