Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najviše na zakon o pdv-u

U Saboru izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona: ''Ovo nije reforma, nego nepravda''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je rad počeo izjašnjavanjem o amandmanima na paket poreznih zakona, a u podne je predviđeno glasanje o dosad raspravljenim točkama.

Ministar financija Zdravko Marić redom odbacuje oporbene amandmane.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

SDP je zatražio stanku kako bi se konzultirali o raspravi o porezne reforme. Gordan Maras ponovio je da se reformom plaće povećavaju premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj eliti. ''Vlada ne da ne daje, nego uzima'', naglasio je Maras podsjetivši da je SDP predložio povećanje neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna. ''Ovo nije reforma, nego nepravda'', zaključio je Maras optuživši ministra da radi isključivo u interesu uskog kruga ljudi.

Na predloženi treći krug porezne reforme saborska je oporba u raspravi izrekla brojne kritike tvrdeći da ide u korist dva posto najbogatijih te da neće zadržati mlade i obrazovane u Hrvatskoj. Vladajući su je hvalili ističući da građane njome očekuje novih 2,8 milijardi kuna rasterećenja te da se već od 1. prosinca povećava iznos neoporezivih primitaka sa 2,5 na 7,5 tisuća kuna.

Najviše amandmana oporba je podnijela na izmjene Zakona o PDV-u koji donosi sniženu stopu PDV-a od 13 posto na dobra koja čine najvažniji dio potrošačke košarice, tražeći da se snižene stope prošire i na, primjerice, suhomesnate proizvode, mliječne proizvode, vodu, sportske priredbe i drugo.

Porezna bi reforma trebala stupiti na snagu 1. siječnja, no prije toga, od 1. prosinca Vlada će pravilnikom omogućiti povećanje neoporezivih primitaka s 2500 na 7500 kuna.

Na dnevnom redu u srijedu je i rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o Središnjem registru državne imovine te o izmjenama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kojim se zabranjuje podzakup poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Saborska rasprava o prijedlogu proračuna za iduću godinu planirana je za utorak, 27. studenoga, a rasprava o amandmanima na proračun za petak, 30. studenoga, dok će glasanje o ključnom financijskom dokumentu biti najvjerojatnije u ponedjeljak, 3. prosinca. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene