Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Lista poreznih dužnika: Novi početak nesposobne države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
20 godina od početka samostalnosti, Hrvatska opet kreće iz početka.

Dva desetljeća očito gospodi i damama, koja su kao u ime općeg dobra vodili državu, nije bilo dosta da nauče obavljati glavnu zadaću državnog aparata - poštenu i beskompromisnu naplatu poreza. Podatak da država nije naplatila čak 52 milijarde kuna poreza je toliko sramotan da ne postoje riječi kojima bi se takav propust prikladno opisao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Orao pao - industrija rasla Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Investicije sad ili nikad!

Na međunarodnoj sceni ispali smo mali, smiješni, nesposobni i korumpirani sustav kojeg se bez dubokih reformi više ne može shvaćati ozbiljno. Barem dok ne naučimo osnovno: naplaćivati porez i kažnjavati one koji ga ne plaćaju.

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: Prva reakcija građana na objavljivanje liste poreznih dužnika

Oni koji su izbjegavali plaćanje, me zapravo uopće ne zanimaju. Takav mulj postoji na dnu svakog društva. Uvijek će se naći netko tko će htjeti prevariti na porezu, no zato je država tu da mu to NE dopusti. I zato je moralna, etička i pravna krivica onih koji su namjerno dopuštali varanje Hrvatske time neusporedivo veća. Pa sad se svi čudimo zašto je država prezadužena. Zato što su oni koji su je vodili dopustili prevaru tešku 52 milijarde kuna, uz istodobno žešće pretakanje novca iz državnih poduzeća u privatne džepove.

52 milijarde, to je skoro trećina, ponavljam, SKORO TREĆINA ukupnog državnog duga Hrvatske. Pa dok su mudri vladari dopuštali da nas mulj-poduzetnici varaju na porezu i tako se bogate, u naše su se ime masno zaduživali da bi imali od kuda isplaćivati mirovine jer su im naravno falile sve one milijarde od neplaćenog poreza. Za to vrijeme u Hrvatskoj je rasla sasvim shvatljiva netrpeljivost prema onima koji do jučer nisu imali ništa, a danas voze limuzine od 200 tisuća eura.

Stvorila se atmosfera da su svi poduzetnici prevaranti, iako je takvih u odnosu na one poštene puno manje.

Država je opasno zakazala u naplati novca pomoću kojeg je trebala jamčiti uredan i siguran život svojim građanima. Jer porezi su glavni izvor financiranja proračuna. Pomoću njih se financiraju javni red, zdravstvo i obrazovanje. Iz njih izvire moć održavanja javnih dobara koja služe svima. Bez poreza država umire, a onaj tko ih ne naplaćuje ili ne uplaćuje je neprijatelj države.

>> 'Naplatit ćemo dugove, makar uzimali i nećacima'

Zato moderno uređeni sustavi života imaju radikalno visoke kazne za izbjegavanje plaćanja poreza. Kada bi netko u Švedskoj čuo koliko je poreza nenaplaćeno u državi koja za godinu dana ulazi u EU, vjerojatno bi se šokirao i dobro nasmijao na naš jadni račun. O SAD-u da ne govorim. Tamo je neplaćanje poreza jedno od najgorih krivičnih djela.

Hrvatska počinje uvoditi red prekasno. Mnoge smo godine izgubili i trebat će nam još dugo da povratimo povjerenje u pravnu državu. I da od nje stvorimo aparat koji će svoje prihode doista trošiti na dugoročno unapređivanje kvalitete života građana. Sada se čudimo listi poreznih dužnika. Pitamo se kako je moguće da je tako velika. A skoro svi smo znali da se takve stvari događaju. Licemjerno sada tražimo odgovornost. A ona zapravo leži na cijelom osramoćenom društvu koje je godinama biralo te iste nesposobne ljude da obnašaju vlast.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene