Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čavlović Smiljanec za Dnevnik Nove TV

'Naplatit ćemo dugove, makar uzimali i nećacima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. 'Htjeli smo poslati poruku da zaista radimo na povećanju financijske discipline', rekla je o listi dužnika državi.

Od ovih 30 milijardi, koliko vi smatrate da se realno može naplatiti? Ja mislim da se može naplatiti 15 milijardi, ovih drugih 15 milijardi se uglavnom radi stečajevima tvrtki.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Prvi na listi Porezne NAJVEĆI DUŽNIK NIJE DUŽNIK Uspjeli dokazati da državi ne duguju 25 milijuna kuna

Od tih 15 milijardi, ima li kakvih prioriteta pri naplati dugova? Tko je prvi tko će dobiti rješenja da mora vratiti porezni dug? Naravno da postoje prioriteti. Porezna uprava je krenula u utvrđivanje odgovornosti onih direktora i članova uprava poduzeća koji su eventualno vršili zlouporabe, izvlačili novac i oštećivali državu. Utvrdili smo 10.000 takvih poduzeća i poduzetnika koji su osnivali cijele lance poduzeća i oni generiraju oko 12 milijardi kuna poreznog duga. Ti su ljudi imali nula ili jednog zaposlenog što je vrlo zanimljivo.

Poznavajući naše zakone velika većina je napravila možda dug, a nema imovine iz koje se može naplatiti porezni dug? To je najmanji problem. Postoji sustav OIB-a, postoje podaci. Ako je taj poduzetnik imovinu prenio na članove svoje obitelji, mi ćemo pozvati te članove obitelji, te će oni biti porezni jamci za onaj dug koji je napravio taj porezni obveznik.

>> Serveri preopterećeni: Svi žele znati tko su najveći porezni dužnici u Hrvatskoj!

Kada se mogu očekivati prva rješenja i do kada će se ovo sve počistiti? Prva rješenja ćemo imati već u kolovozu, službenici Porezne uprave već rade na tome, a do kraja godine mislimo riješiti ovih 10.000 poduzetnika.

Kako da mi vjerujemo poreznicima koji do jučer nisu naplaćivali porezne dugove? Nije stvar u referentima, oni nisu krivi, oni su samo radili svoj posao kako je od njih ti zahtijevala politika.

Hoćete reći da su ministri rekli: ovo ćeš naplaćivati, ovo nećeš? Da, pa tako je sustav funkcionirao 8 godina.

Imate li dokaze za to, to su vrlo ozbiljne optužbe? To nisu optužbe, to je bila hrvatska stvarnost do 2012. godine. Nitko od poreznika neće biti sankcioniran jer su svoj posao dobro radili, rade ga i danas.

Puno će biti kritika oko toga da je ovo antipoduzetnički potez, da će ovo biti prava histerija na građane ove zemlje. Da, a što je s onim poreznim obveznicima, poduzetnicima koji uredno godinama podmiruju svoje porezne obveze. Kako bismo onda nazvali te poduzetnike? Jer ovdje se radi o tek četvrtini poreznih obveznika ove države.

>> Šefica Porezne na YouTubeu: Za ovo stanje kriva je bivša Vlada!

Kako ćete naplatiti taj novac u ovoj ekonomiji koja je na respiratoru? Pa očito taj novac postoji, ako smo uspjeli naplatiti u dva mjeseca putem reprograma. Treba se voditi postupak naplate, treba se raditi posao koji se očito do sada nije radio.

Zašto bi mi vama vjerovali da sad neće biti političke diskrecije? Lista dužnika dokazuje upravo to. Na listi su zadani parametri za opći porezni Zakon, nalaze se svi oni građani koji ispunjavaju kriterije propisane zakonom bez obzira na to tko su i što su.

Što ste zapravo ovime htjeli postići? Htjeli smo poslati poruku da zaista radimo na povećanju financijske discipline, a drugim djelom zbog onih građana koji su godinama plaćali svoje porezne obveze, za razliku od ovih na listi koji su očito bili miljenici bivše vlasti i nisu morali plaćati poreze.

Državne tvrtke su vam najveći dužnici, kako to objašnjavate? To se objašnjava vrlo lako, politika je očito imala svuda svoje prste, pa i u ovim poslovima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene