Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE

Prva reakcija građana na objavljivanje liste poreznih dužnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objava porezne liste dužnika koju je objavila Porezna uprava kod građana je naišla na odobravanje, pokazuje istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi IPSOS PULS.

Naime, 75 posto građana podupire, a njih tek 19 posto ne podupire objavu porezne liste dužnika. U nizu, za Vladu crnih i negativnih brojki, za 6 posto građana ovo je prvi potez Vlade u zadnjih nekoliko mjeseci koji doživljava tako veliku potporu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV, donosi novi Crobarometar U Dnevniku Nove TV Novi Crobarometar: Jesu li dugi štrajk u pravosuđu i afera s plinom ostavili trag na popularnosti Vlade?

>> 'Naplatit ćemo dugove, makar uzimali i nećacima'

I HDZ-ovi birači, njih 67 posto podupire objavu porezne liste dužnika. 83 posto birača vladajuće koalicije podupire ovu objavu.

Za objavu liste su muškarci s 80 posto, mladi do 30 godina s 83 posto, stanovnici Zagreba i okolice s 80 posto te visokoobrazovani u istom postotku. Protiv objave su žene s 24 posto, građani od 30 do 44 godine s 25 posto, te stanovnici sjeverne Hrvatske s 25 posto.

Građani misle: Naplate će biti bolje

Nakon objave liste, učinak će biti bolja naplata, smatra to 50 posto građana, ali i 40 posto njih misli da se ništa neće dogoditi. 9 posto ih ne zna.

Vladajući birači, njih 49 posto misli da će lista dovesti do povećane naplate duga. 51 posto HDZ-ovih birača misli da se neće dogoditi ništa.

Muški birači također smatraju da će lista dovesti do bolje naplate duga s 51 posto. U boljoj naplati optimisti su visokoobrazovani sa 66 posto, te stanovnici Istre i Primorja s 56 posto.

Zanimljivo, stanovnici metropole i okolice s 45 posto sumnjaju da će se dogoditi veća naplata duga. Slično misli 49 posto Ličana i Banijaca, ali i 46 posto birača od 30 do 44 godine života.

Objava dužnika - veća disciplina u plaćanju

A što nakon objave liste dužnika? Većina građana, njih 62 posto, smatra kako će to dovesti do veće discipline u plaćanju poreza, a njih 32 posto misli kako se ništa neće promijeniti. Samo 6 posto ne zna.

Birači vladajuće koalicije s 57 posto te HDZ-ovi birači s 50 posto smatraju da će u budućnosti lista dovesti do veće discipline u plaćanju poreza.

Muškarci i tu dominantnije, sa 64 posto, vjeruju u veću disciplinu naplate poreza u budućnosti, a isto misli i 62 posto mlađih birača od 30 godina. Slično misle i stanovnici gradova sa 64 posto te Istrijani i Primorci sa 70 posto. S druge strane, buduću naplatu sumnjičavi su Slavonci s 38 posto te Ličani s 34 posto.

Pogodovalo se politički podobnima 

U nenaplati poreza većina građana misli da se pogodovalo politički podobnima ili osobama bliskima vlasti. To misli 57 posto birača. 28 posto građana misli da se pogodovalo velikim dužnicima. Onda se pogodovalo malim i srednjim dužnicima s 4 posto. Njih 8 posto ne zna.

Zanimljivo, i HDZ-ovi birači s 50 posto misle da se pogodovalo politički podobnima. A to misli i 61 posto birača vladajuće kolacije.

SUTRA DONOSIMO

Tko je kriv za nenaplatu poreza te kako sada naplatiti poreze. Treba li biti popustljiv ili uzimati svima sve?
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene