Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena rasprava

Linić: 'Rebalans ne ocrtava probleme s kojima se suočava Hrvatska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se očekivala dugotrajna pojedinačna rasprava o predloženom rebalansu proračuna, saborski zastupnici su raspravu završili u ranim večernjim satima, a poslijepodne su obilježile kritike SDP-a da rebalans ne jamči sigurnost hrvatskim građanima koji sve teže osiguravaju sredstva za najosnovnije potrebe, te ne ocrtava dubinu krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

HDZ je, pak, prozvao SDP-ovce za opstrukciju antirecesijskih mjera. Ocjenjujući da sadašnji rebalans neće dugo izdržati, SDP-ovci su redom ocjenjivali da se Vlada ne snalazi u sadašnjoj situaciji gospodarske krize, te zamjerili premijeru Ivi Sanaderu što nije nazočio raspravi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

'Osim ministra Šukera, ni jedan član Vlade nije sudjelovao u raspravi, a posebno razočarenje je premijer Sanader koji nije našao potrebe da ozbiljnost situacije podijeli sa zastupnicima', rekao je Linić na kraju rasprave u ime Kluba SDP-a te ocijenio da rebalans ne ocrtava dubinu krize i problema s kojima se suočava Hrvatska. Kazao je da Vlada rebalans predlaže, a da nema projekcije što će recesija napraviti gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, na to je u svojoj završnoj riječi reagirao ministar financija Ivan Šuker. Nazvao je takvu tvrdnju uvredljivom, jer onaj tko predlaže proračun, ne može to učini bez prethodnih projekcija.

Linić je u raspravi ocijenio da rebalans nedovoljno vodi brigu o gospodarstvu i radnicima, te upozorio da se na 90 posto proračunskih izdataka ne može utjecati. 'I što sada? Svjesni toga da je toliki dio blokiran stečenim pravima, kako reagirati?', pita Linić i odgovara da je potrebna promjena porezne politike i smanjenje pritiska na gospodarstvo kako bi ono imalo manje troškove. Pozivajući se na praksu europskih zemalja, rekao je da Hrvatska povećanjem poreza treba intervenirati prema bogatima, odnosno enormnim zaradama.

>> Premijer izbjegao raspravu o proračunu

>> SDP: Vlada nije proračun donijela u skladu s okolnostima

Nadica Jelaš (SDP) zamjera premijeru kupnju novog blindiranog automobila u trenutku gospodarske krize, te kaže kako nije istina da je kupljen od stranačkog novca, budući da se, ističe, veći dio proračuna parlamentarnih stranaka financira iz državnog proračuna. Odgovorio joj je Frano Matušić (HDZ) rekavši da je automobil kupila stranka, a ne premijer, te uzvratio upitavši na što je SDP potrošio novce koje je dobio iz proračuna. 'Mi vas ne pitamo koliko ste vi milijuna potrošili za lokalne televizije koje sada osnivate. Ne pitamo vas za plakate koje ste već sada, bez obzira što još nije kampanja, polijepili. Koliko su oni koštali. Vi dobivate 20 milijuna iz državnog proračuna. Na što vi trošite? Na grah? Na lokalne televizije? Na što? Ma dajte molim vas', rekao je Matušić.

Željka Antunović (SDP) ocijenila je da je predloženi rebalans još jedan pokušaj da se problemi gurnu pod tepih, a ne riješi ništa, a stranački kolega Gvozden Flego nazvao ga je "izrazito nestrategijskim".

Brojnim ispravcima navoda HDZ-ovi zastupnici negirali su te kritike te prozvali SDP za destrukciju pozitivnih antirecesijskih mjera koje se kroz rebalans donose. 'Radi se o destrukciji na koju smo mi ovdje odgovorili mirno i staloženo iznošenjem činjenica. Svaki naš ispravak bio je poduprijet brojkama i podacima iz ovog proračuna. Nismo politizirali i mislili smo da ovom narodu treba podastrijeti u ovo krizno vrijeme nešto konkretno, nešto opipljivo, a ne politiziranje', rekao je Andrija Hebrang. Zastupnici su na kraju kratko razmotrili i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2009.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene