Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrovo priznanje

Linić priznao: Nelikvidnost dosegnula 44 i pol milijarde kune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić priznao je na sjednici Vlade kako je nelikvidnost dosegnula 44 i pol milijarde kune.

Predstavio je zakon kojim se uređuju rokovi plaćanja, na 60, odnosno 30 dana te predstečajna nagodba. Linić ne smatra spornim to što još nisu ni blizu rješenja jednog od ključnih problema na putu gospodarskog oporavka. Optimistično uvjerava kako bi se novim zakonom nelikvidnost trebala smanjiti za svega 6 mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 35 milijardi neplaćenih računa Što poduzetnici i oporba misle o rekordnoj nelikvidnosti? Slika nije dostupna Podjela vrha na tri skupine 'HDZ putuje u Remetinec, mirovinu i oporbu na dulje vrijeme'

Rješenje u obliku zakona uskoro će u sabor. No, na pomake u praksi, i sam ministar priznaje, još ćemo čekati.

>> Linić: Uvodimo rok plaćanja od 60 dana, za državu 30 dana

'Bili smo optimisti i rekli nakon stupanja zakona na snagu šest mjeseci i riješiti ćemo postojeće stanje', rekao je Linić.

Ono što bi trebalo smanjiti nelikvidnost su rokovi plaćanja. Za privatnike će biti 60, a država će biti dužna platiti u roku od 30 dana. No, dode li do problema kreće se u predstečajnu nagodbu koja može trajati 120 dana. Propadne li i ona, Fina je dužna otvoriti stečajni postupak.

Takav novi prijedlog ima i premijerovu potporu.

'Ovo nije prelomljeno preko koljena, idemo sada u realizaciju i provedbu pa ćemo vidjeti, ali između ovog i nečinjenja i pasivnosti, uvijek biramo ovakav pristup', rekao je premijer Milanović.

Takav pristup nelikvidnosti nov je u Hrvatskoj. I ići će u redovitu saborsku proceduru. Gorući gospodarski problem, čini se,
ne treba "hitnu pomoć".
 

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene