Liječnici će do daljnjega raditi usporenim tempom. O tome smo u Dnevniku Nove TV razgovarali s liječnicom dr. Josipom Radić.

Galerija


Do kada će liječnici raditi usporenim tempom?

Liječnici će usporenim tempom raditi do daljnjega kako bi pokazali našim osiguranicima ono na što oni zapravo imaju pravo u uređenim zemljama. Oni imaju pravo na naših deset do 20 minuta razgovora s njima.

Vaša najveća zamjerka novom zakonu je to što više neće moći birati hoćete li raditi u domovima zdravlja ili u privatnoj praksi. Planirate li možda ustavnu tužbu?

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) MUP se oglasio zbog kažnjavanja liječnice drogiranog vozača: Tražili je njegov karton na uvid, ona odbila Gužva na cesti (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Štrajk vozača cisterni paralizirao Portugal, hrvatski vozači autobusa najavljuju akciju za 10 dana

Apsolutno da. Pričekat ćemo da zakon prođe saborsku proceduru, apelirat ćemo na saborske zastupnike da shvate da je ovo jedna velika, velika nepravda prema zaposlenicima domova zdravlja i posljedično prema stanovništvu ove zemlje. Smatramo da je ova zemlja predivna i da može biti ugodno za život svim našim stanovnicima. Mi danas imamo prazna sela. To se nikada nije smjelo dozvoliti da liječnici osiguranici nemaju svog liječnika obiteljske medicine.

Druga zamjerka je prenošenje ordinacija. Recimo, Vi kad budete išli u mirovinu, nećete moći svoju ordinaciju prenijeti mlađem kolegi, nego će zapravo o tome tko će dobiti pacijente i ordinaciju odlučiti politika. Kome to ide na korist, a tko će tu imati gubitak?

Ne treba biti previše pametan da se shvati kome to ide u korist, ako je ravnatelj taj koji uzima naše kartone i bez potpisa naših osiguranika o slobodnom izboru liječnika, što je apsolutno protuzakonito postupanje, te naše kartone dijeli kako kome želi. Sasvim je jasno kome je to u korist. Toga u civiliziranim zemljama nema.

Je li točno da liječnici u domu zdravlja rade u tri, četiri ambulante i sa sto pacijenata na dan?

Da, na žalost, radi se o malo više pacijenata na dan. Imamo kolege i kolegice koji su teško bolesni, na dugom su bolovanju i pacijenti koje mi dobijemo nas mole da ih primimo jer im se u roku od nekoliko mjeseci, imam pacijenticu iz Prečkog koja je došla, promjeni 40 liječnika. To nije kvalitetna primarna zdravstvena zaštita.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr