Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog izmjena zakona

'Liječit će se samo bogati. Siromašnima će zdravstvene usluge biti uskraćene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zajednici županija smatraju nedopustivim da se izmjene zakona rade bez konzultatacija sa županijama kao osnivačima zdravstvenih ustanova na svom području.

Budu li prihvaćene predložene izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju nastupit će potpuna privatizacija zdravstvenog sustava i uništenje sustava kakav sada postoji, liječit će se samo bogati koji žive u velikim gradovima dok će siromašni i oni u ruralnim sredinama u potpunosti ostati bez zdravstvene zaštite, ocjena je zakonskih prijedloga ministra zdravlja Siniše Varge koju je u srijedu iznio predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Lava Petrušić - 1 Traumatično iskustvo Šok u SAD-u: Malena Lava dobila neočekivanu nuspojavu - "Jako smo se prepali, osijedili i zabrinuli"

U Zajednici županija smatraju nedopustivim da se izmjene zakona rade bez konzultatacija sa županijama kao osnivačima zdravstvenih ustanova na svom području. Župani nisu bili upoznati sa izmjenama zakona, a pogotovo im je neprihvatljivo da se one donose po hitnom postupku. Ističu kako je to jedinstveno stajalište svih župana, bez obzira na političku stranku.

Ministar zdravlja u Hrvatsku uvodi 'dr. House medicinu'

Očita je namjera ministra privatizirati sustav zdravstva, pri čemu sve što je profitabilno daje privatnom sektoru, a ono što nije ostavlja u sustavu javnog zdravstva, za što ionako ne postoji veliki interes ni odgovarajuća financijska potpora, kazao je Tolušić na konferenciji za novinare.

Za župane je neprihvatljiva ideja da se sustav koncesija proširi na sve ordinacije u domu zdravlja, budući da prihodima od ordinacija koje djeluju u sklopu doma zdravlja, a takvih je po važećem zakonu 30 posto, pokrivaju gubitke ordinacija u ruralnim područjima, koje zbog nedovoljnog broja osiguranika uglavnom posluju s gubitkom, a moraju postojati kako bi se pružala zdravstvena zaštita stanovništvu na tim područjima.

Budući koncesionari bit će zainteresirani samo za ordinacije u gradovima, dok će one u malim mjestima propadati, a županije neće imati sredstava za njihovo financiranje, tvrdi Tolušić.

U Virovitičko-podravskoj županiji, na čijem je čelu, stalno su otvoreni natječaji za popunjavanje praznih mjesta unutar javnozdravstvene mreže na koje se ni u sadašnjim okolnostima nitko ne želi javiti, a kamoli kada bi te ordinacije trebale poslovati u koncesiji.

Varga: Hrvatsku napustilo 233 liječnika i 98 sestara

Ako se sve što valja da u koncesiju, jamčim da će u roku godine dana svi domovi zdravlja biti zatvoreni, a dvije trećine građana Hrvatske ostati bez zdravstvene zaštite, ustvrdio je Tolušić i dodao kako ne može razumjeti ministra u Vladi koji stavlja privatni interes ispred javnog.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić smatra da Varga izmjenama zakona pogoduje privatnim lobijima te nastoji samom sebi osigurati posao nakon idućih parlamentarnih izbora.

"Domovima zdravlja ostale bi samo neprofitabilne djelatnosti pa bi oni postali stambeno-komunalna poduzeća koja će iznajmljivati prostor privatnim ordinacijama, pri čemu bi ministar određivao iznos koncesije, a domovi zdravlja bi i dalje biti dužni obnavljati opremu", rekao je Vučić.

Z njega je neprihvatljivo da ministar određuje kriterije i visinu koncesije, kako je to predviđeno u izmjenama zakona, pa ona može biti i manja od sadašnjih 1.250 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene