Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje od predviđenog

Hrvatsku napustilo 233 liječnika i 98 sestara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Broj odlazaka višestruko je manji od broja zatraženih dopusnice za odlazak, koje su od svojih strukovnih komora zatražila 673 liječnika te 173 sestre i tehničara."

Od ulaska Hrvatske u EU do sredine ožujka Hrvatsku su napustila 233 liječnika i 98 medicinskih sestara i tehničara, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja koje je predstavio ministar Siniša Varga. Također je najavio mjere za zaustavljanje odljeva kadrova poput novčanih stimulacija i novih zapošljavanja, te 1000 novih specijalizacija koje će Ministarstvo raspisati u ovoj godini.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo''

Varga je pritom istaknuo da je broj odlazaka višestruko manji od broja zatraženih dopusnice za odlazak, koje su od svojih strukovnih komora zatražila 673 liječnika te 173 sestre i tehničara.

Siniša Varga: Sanirane bolnice uskoro se vraćaju županijama

Lani je odobreno 218 specijalizacija iz hitne medicine, 91 iz anesteziologije, 61 iz pedijatrije, te 53 iz ginekologije i opstetricije. U Ministarstvu zdravlja kompletiraju zahtjeve zdravstvenih ustanova za specijalizacijama u ovoj godini, a Varga je siguran da će brojke u najmanju ruku biti jednako dobre kao i lani.

Udjel mlađih od trideset godina koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu povećan je s osam posto na početku 2012. godine na 12,4 posto u ožujku ove godine.

Ministar je odbacio mogućnost privatizacije javnog zdravstva, te najavio podmirenje dugova bolnica do 2017. godine, kada bi plaćanje trebalo biti svedeno u zakonski rok od šezdeset dana.

Nakon izlaska HZZO-a iz državne riznice bolnice više rade, a taj im je rad plaćen i ne stvaraju gubitke, pacijenti daleko ranije dolaze na red i pravovremeno su liječeni, ustvrdio je Varga istaknuvši da je "matematika cijelog novog modela - tko radi više i bolje, više će mu biti i plaćeno". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene