Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Lepoglavskom zatvoru oko 200 zatvorenika štrajka glađu, navodno zbog loših uvjeta u kaznionici, posebno loše hrane.


.Zatvorska uprava pristala je razgovarati sa štrajkašima ne bi li se točno utvrdili njihovi zahtjevi. 

Vezani članci Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Istražili smo: Hoće li Josip Perković biti siguran u zatvoru i u kojoj kaznionici može završiti? Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ovi zatvorenici ne sjede skrštenih ruku, u njihovim vinima uživali su ministri iz cijele Europe: "Sve su popili, tražila se boca više"

>> Zatvorenici lepoglavske Kaznionice prekinuli s radom

Zatvorenici su do daljnjega odbili sve poslove koje su u sklopu rehabilitacije dobrovoljno odrađivali.

HHO upozorava na alarmantno stanje u zatvorima

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upozorio je danas na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu i zatražio da se u najkraćem roku istraže posljednji događaji u kojima su zatvorenici prosvjedovali, štrajkali glađu i prijetili samoubojstvom zbog loših uvjeta smještaja i prenapučenosti. 


Preopterećenost smještajnih kapaciteta jedan je od najvećih problema, a osim najave gradnje zatvora u Šibeniku, nema drugih planova kojima bi se ta situacija poboljšala, upozorava HHO iz kojega podsjećaju da su u suradnji s Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa krenuli u projekt monitoringa zatvorskog sustava kojemu je cilj snimiti stanje, sastaviti iscrpno izvješće te Hrvatskom saboru i Vladi predložiti izmjene u zakonodavstvu i praksi.

Uzimajući u obzir sva financijska, smještajna i organizacijska ograničenja s kojima se sustav suočava, apeliramo da svi sudionici daju svoj maksimum kako bi se u ovim uvjetima što je moguće više poštivala ljudska prava kako zatvorenika tako i zaposlenika unutar sustava, stoji u priopćenju HHO-a koji traži da se u najkraćem roku istraže posljednji incidenti u zatvorima i kaznionicama te da se nalazi istraga javno objave.

Posljednji u nizu incidenata dogodio se jučer u osječkom zatvoru u kojemu je osuđenik dva sata prijetio samoubojstvom skokom s prozora prvog kata, prosvjedujući također zbog loše hrane i loših higijenskih uvjeta.

U lepoglavskoj kaznionici prekjučer su, pak, neki zatvorenici prestali s radom iskazujući tako nezadovoljstvo hranom i prenapučenošću kaznionice, a krajem travnja zatvorenici poluotvorenog dijela požeške kaznionice štrajkali su glađu jer su pravosudni policajci pretukli jednog zatvorenika.

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, u kojoj tvrde da je problem prenapučenosti prisutan i u ostalim državama, jučer je izvijestila da su u lepoglavsku kaznionicu poslali nadzor te da će javnost biti obaviještena o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama.