Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Lepoglavi kuha: Trećina zatvorenika počela štrajkati glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Lepoglavskom zatvoru oko 200 zatvorenika štrajka glađu, navodno zbog loših uvjeta u kaznionici, posebno loše hrane.

.Zatvorska uprava pristala je razgovarati sa štrajkašima ne bi li se točno utvrdili njihovi zahtjevi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posebna regulacija prometa Tragedija kod Lepoglave: Automobilom sletio s ceste i na mjestu poginuo Slika nije dostupna Dignuo krov na pošti Snažni udari vjetra stvaraju probleme na sjeveru zemlje: Vatrogasci na terenu zbog otkinutih krovova, srušenih stabala...

>> Zatvorenici lepoglavske Kaznionice prekinuli s radom

Zatvorenici su do daljnjega odbili sve poslove koje su u sklopu rehabilitacije dobrovoljno odrađivali.

HHO upozorava na alarmantno stanje u zatvorima

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upozorio je danas na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu i zatražio da se u najkraćem roku istraže posljednji događaji u kojima su zatvorenici prosvjedovali, štrajkali glađu i prijetili samoubojstvom zbog loših uvjeta smještaja i prenapučenosti. 


Preopterećenost smještajnih kapaciteta jedan je od najvećih problema, a osim najave gradnje zatvora u Šibeniku, nema drugih planova kojima bi se ta situacija poboljšala, upozorava HHO iz kojega podsjećaju da su u suradnji s Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa krenuli u projekt monitoringa zatvorskog sustava kojemu je cilj snimiti stanje, sastaviti iscrpno izvješće te Hrvatskom saboru i Vladi predložiti izmjene u zakonodavstvu i praksi.

Uzimajući u obzir sva financijska, smještajna i organizacijska ograničenja s kojima se sustav suočava, apeliramo da svi sudionici daju svoj maksimum kako bi se u ovim uvjetima što je moguće više poštivala ljudska prava kako zatvorenika tako i zaposlenika unutar sustava, stoji u priopćenju HHO-a koji traži da se u najkraćem roku istraže posljednji incidenti u zatvorima i kaznionicama te da se nalazi istraga javno objave.

Posljednji u nizu incidenata dogodio se jučer u osječkom zatvoru u kojemu je osuđenik dva sata prijetio samoubojstvom skokom s prozora prvog kata, prosvjedujući također zbog loše hrane i loših higijenskih uvjeta.

U lepoglavskoj kaznionici prekjučer su, pak, neki zatvorenici prestali s radom iskazujući tako nezadovoljstvo hranom i prenapučenošću kaznionice, a krajem travnja zatvorenici poluotvorenog dijela požeške kaznionice štrajkali su glađu jer su pravosudni policajci pretukli jednog zatvorenika.

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, u kojoj tvrde da je problem prenapučenosti prisutan i u ostalim državama, jučer je izvijestila da su u lepoglavsku kaznionicu poslali nadzor te da će javnost biti obaviještena o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene