Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobiju i plaću

Dnevnik Nove TV otkriva kako se radi biznis u - zatvoru: Opaki kriminalci ovdje postaju pčelari, pastiri, vinogradari...

Aktualno Galerija Zatvorenici radnici - 1 Zatvorenici radnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zatvorenici radnici - 2 Zatvorenici radnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zatvorenici radnici - 3 Zatvorenici radnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvorenici radnici - 4 Galerija 1/4 >>
Zatvor čiji zidovi čuvaju najopasnije kriminalce koji odslužuju kazne za najbrutalnije zločine, poznata Lepoglava, kaznionica je čiji zatvorenici stvaraju vrhunska vina i nagrađivani med. Imaju vinograde, šume, farmu, proizvode namještaj, dobili su i milijune iz EU fondova. Kako se radi biznis u zatvoru, otkriva reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Pastir, pčelar, uzgajivač svinja, vinogradar. Najteži zatvorenici pod otvorenim nebom, u poslu. Za svaki slučaj tu je i čuvar. Svaki peti zatvorenik na ovom je poluotvorenom odjelu. Ima i posebno talentiranih.

Pročitajte i ovo Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno" Ilustracija drama u otočnoj državi Osuđeni kriminalci neće u zatvor? "Prenatrpani su i postali su leglo za više kriminala"

Jasenka Mađar, viša stručnjakinja za poljoprivrednu proizvodnju kazala je: "Evo sad je prije par dana nam otišao zatvorenik koji je ukupno u kaznionici bio 31 godinu, od toga 4 ovdje na poljoprivredi, mogu reći da je već imao u malom prstu, kamo god da smo ga stavili sve mu je išlo od ruke."

Zatvorenici radnici - 4 Zatvorenici radnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Od ruke ide posao i zatvorenicima farmerima. Od njihova rada i drugi imaju koristi.

Veterinar Dario Gal kaže da meso koje se koristi unutar kaznionice nije starije od 4 tjedna te dodaje da je klanje u prosjeku svaka tri do četiri tjedna.

Reporterku Dnevnika Nove TV Josipu Krajinović zanimalo je ima li kaznionici u Lepoglavi pokušaja bijega. Dražen Posavec, upravitelj kaznionice kaže da ima, ali da su to statistički zanemarive brojke. "Imali smo slučajeva udaljavanja radno aktivnih zatvorenika na blažim uvjetima, ali to je prošlo uglavnom u zadnje tri godine s njihovim povratkom nakon par dana“.

Zatvorenici radnici - 4 Zatvorenici radnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Za svoj rad dobiju i plaću - 900 kuna. Zatvorenici prikupe 60 tona povrća, pa ga dijeli i drugim zatvorima, a njihov je med nagrađivan. Troje bivših zatvorenika, dodaje Posavec, aktivno se bave proizvodnjom meda te se redovito pojavljuju na sajmovima. "To je jedna dobra priča rehabilitacije."

Zatvorenici radnici - 4 Zatvorenici radnici - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Priča ne staje samo na proizvodnji meda. Tu je i proizvodnja vina, za koje su ove godine su nagrađeni u Londonu. Vinograd su obnovili s 800 tisuća kuna iz vinske omotnice, opremili podrum, a za energetsku obnovu od EU-a dobili su 43 milijuna kuna.

"Prošlu smo godinu završili s prihodima od 12 milijuna kuna, od toga smo oko 1,8 milijuna imali ostatak prihoda koje reinvestiramo strogo po pravilniku i zakonu“. Kao jedan od primjera investicija Posavec navodi kupnju novog traktora od 19 KS.

Zatvorenici radnici - 4 Zatvorenici radnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Zatvorenici iz Lepoglave proizvode i namještaj. U tu bilancu ulazi i 1400 stolaca koje mjesečno proizvedu. Ivan Druško, voditelj odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika da se na tom namještaju ne može vidjeti dolazi li iz kaznionice. 

Milan Žulić, voditelj metalske radionice kaže za radnike da su vrijedni, premda sada, kada je vrijeme toplije, traže malo veće pauze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKCIJA U LEPOGLAVI Mama atentatora na Pukanića sinu u zatvor slala porniće i Cecine spotove? USKOK objavio detalje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podignuta optužnica Krijumčario migrante iz Indije za 1000 eura: Bježao od policije, jednog skoro pregazio

Mnogi ne žele raditi. U zatvorenom dijelu, iznad rešetki okorjeliji su kriminalci, opasni ubojice, a upravitelj zatvora nas podsjeća da je u kaznionici trenutno 110 zatvorenika s kaznama koje su iznad 20 godina, dok je prosječna kazna 15 godina. "Ovo je sigurna kaznionica", uvjerava nas.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene