Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvori prekapacitirani

Gradit će se tri nova zatvora za 200 milijuna eura: "Zatvorenici pomažu u rješavanju problema deficitarnih zanimanja"

Aktualno Galerija Kaznionica u Lepoglavi - 1 Kaznionica u Lepoglavi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kaznionica u Lepoglavi - 2 Kaznionica u Lepoglavi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kaznionica u Lepoglavi - 3 Kaznionica u Lepoglavi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kaznionica u Lepoglavi - 4 Kaznionica u Lepoglavi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kaznionica u Lepoglavi - 5 Galerija 1/5 >>
Kaznionica u Lepoglavi godišnje proizvede 80 tona svinjetine i 50 tona povrća, a ove godine obilježava 170 godina rada.

Kaznionica u Lepoglavi ove godine obilježava 170 godina rada. Riječ je o kaznionici gdje zatvorenici imaju mogućnost školovanja za gotovo sva deficitarna zanimanja. Godišnje kaznionica u Lepoglavi proizvede 80 tona svinjetine i 50 tona povrća.

Tri poluotvorena i jedan otvoreni odjel kaznionice u Lepoglavi uprihodi više od 40 posto ukupnih zatvorskih prihoda u zemlji, doznao je Vanja Margetić, reporter Dnevnika Nove TV. 

"Radi 40 do 50 zatvorenika kontinuirano jer osim vinograda obrađuje se blizu 70 hektara zemljišta. Sadimo kulture od kukuruza do žita, imamo oko 7 hektara povrtlarskih kultura i gospodarimo sa 400 hektara šuma, kaže Dražen Posavec, upravitelj kaznionice Lepoglava.

Kaznionica u Lepoglavi - 5 Kaznionica u Lepoglavi - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Jedna od kultura kojima se zatvorenici bave ovdje nedaleko njihove kaznionice u Lepoglavi je i vinogradarstvo, a njihova vina diljem svijeta osvajaju brojna priznanja.

Suradnja s vanjskim učilištima traje dugi niz godina. Zatvorenike školuju za brojna zanimanja.

"Pogotovo zadnje dvije, tri godine gledamo da popunjavamo deficitarna zanimanja za tržište rada. Primjerice školujemo ih za keramičare, soboslikare, krovopokrivače i slična zanimanja", kaže Posavec.

Kaznionica u Lepoglavi - 5 Kaznionica u Lepoglavi - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Problem prekapacitiranih zatvora, resorni ministar riješit će ulaganjima u idućim godinama.

"Unazad nekoliko godina ulažu se znatna sredstva u osuvremenjivanje uvjeta u zatvorskom sustavu. Ja bih istaknuo da planiramo izgradnju tri nova kaznena tijela. U Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji. Već smo počeli pripreme i kroz pet godina planiramo uložiti 200 milijuna eura u izgradnju tri nove kaznionice", najavio je Ivan Malenica, ministar pravosuđa.

Kaznionica u Lepoglavi - 5 Kaznionica u Lepoglavi - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Posebno su u Lepoglavi ponosni na proces resocijalizacije.

"Što je duža kazna to je integracija počinitelja kaznenog djela teža i zapravo vanjski svijet se intenzivno mijenja ono što je nama naša misija je da ove uvjete života i izdržavanja kazne učinimo što sličnijima općim životnim okolnostima", kaže Zvonimir Penić iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Pročitajte i ovo Stjepan Prnjat oslobođen - 4 Nepravomoćna presuda Hrvatski Escobar oslobođen teških optužbi: Sudilo mu se zbog zločina od prije 20 godina

Neki od bivših zaposlenika po izlasku postali su uspješni pčelari, ugostitelji i na taj način potpuno se uklopili u vanjski svijet.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene