Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekla-kazala

Iznenađenje u čekaonici: "Gospođo, Vi ste mi tako rekla...''

Lektorski dnevnik, ilustracija
Lektorski dnevnik, ilustracija Foto: Getty Images
Jeste li se kada našli u situaciji u kojoj niste sigurni jeste li s osobom dovoljno bliski da joj se obratite s "ti" ili ste još uvijek na "vi"? Osim komplikacija u društvenim situacijama, slična nas dvojba često muči i u jezičnom smislu.

U hrvatskome jeziku, za razliku od, primjerice, engleskog, razlikuje se obraćanje sugovorniku s vi ili ti.

Kada se nekoj osobi želimo obratiti s poštovanjem, reći ćemo joj Vi. Pri tom je obraćanju uobičajeno upotrebljavati množinske oblike zamjenica i glagola – kao da se obraćamo skupini ljudi, ali se zamjenički oblici pišu velikim početnim slovom.

Upravo ste Vi bili najbrži.

Glagol će u takvoj vrsti obraćanja uvijek biti u obliku za muški rod množine, bez obzira na to obraćamo li se muškoj ili ženskoj osobi.

Lektorski dnevnik, ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Vi ste mi rekla

Ne valja miješati glagol u množini s glagolskim pridjevom u jednini. Ta je pojava, iz nekog nepoznatog razloga, poprilično česta u zdravstvenim ustanovama. Umjesto Vi ste rekla pravilno je reći Vi ste rekli – čak i u situacijama u kojima se ono što govorimo odnosi na osobu ženskog spola. Isto tako, nećemo reći Vi ste rekao, već Vi ste rekli, bez obzira na to što govorimo pojedincu, a ne skupini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kad bi svi ljudi na svijetu… Neki od vas bi trebali pročitati ovaj tekst: Mi bih bili zahvalni da ga svi kliknete

Takva je vrsta obraćanja veoma česta u poslovnoj i službenoj pisanoj komunikaciji. Osim toga što treba upotrebljavati oblike za muški rod množine, treba imati na umu i da se Vi, Vaš, Vama piše velikim početnim slovom samo ako se obraćamo jednoj osobi. Ako se obraćamo ustanovi, skupini ljudi, publici – vi, vaš piše se malim slovom.

Često možemo vidjeti jumbo plakate na kojima se oglašivač obraća brojnoj publici s Vi, što nikako ne može biti točno. U porukama poput Recite nam Vaše mišljenje ionako nema puno prostora za dvojbu oko velikog ili malog početnog slova jer bi umjesto Vaše/vaše trebalo pisati svoje.

Kao što poštujemo osobu kojoj se u takvim situacijama obraćamo, poštujmo i jezična pravila koja se na takva obraćanja odnose.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene