Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Lavrov vs. Jacenjuk

'Samo 'bolesni um' može tako što 'izmisliti i prodati javnosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u subotu optužbe Kijeva da Moskva želi uništiti Ukrajinu te je optužio Washington da želi u vlastitom interesu prekinuti ekonomske veze Moskve i Bruxellesa, pošto je EU novim sankcijama kaznio Rusiju za navodnu umiješanost u sukob u Ukrajini.

Sve izjave da 'želimo stvoriti drugu Transdnjestriju, tampon zonu, to je apsurd', rekao je Sergej Lavrov za rusku televiziju TV Centar.

Pročitajte i ovo Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga Slika nije dostupna Izdan zahtjev za uhićenjem Janukoviča Obama: Sankcije će Rusiju skupo stajati! Kina poziva na suzdržanost

Ocijenio je da samo 'bolesni um' može tako što 'izmisliti i prodati javnosti', te naglasio da je ruski inters 'imati snažnu, naprednu i prijateljsku Ukrajinu'.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ranije u subotu optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi 'uništiti Ukrajinu' kao neovisnu državu i pozvao Sjedinjene Države i Europsku uniju da budu jamci mirovnog plana u Ukrajini.

'Amerika želi iskoristiti aktualnu situaciju da bi prekinula ekonomske veze između Europe i Rusije', osobito da bi EU-u nametnula korištenje vlastita plina po višim cijenama od ruskih, rekao je Lavrov.

Washington na taj način 'pokušava Europi nametnuti isporuku američkog ukapljenog plina po nekonkurentnim cijenama kada je ruski plin u pitanju', objasnio je ministar.

Lavrov je optužio EU da je 'spreman žrtvovati vlastitu ekonomiju zbog politike' te istaknuo da je Bruxelles 5. rujna odlučio pripremiti novi paket sankcija za Rusiju - na dan kada je u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre u Ukrajini, a što je potpisano 'ponajprije zahvaljujući inicijativi ruskoga predsjednika Vladimira Putina'.

Putin ismijao sankcije EU i SAD-a

No 'siguran sam da će i to proći. Unutar EU-a već se mogu čuti glasovi razuma. I apsolutno ne vjerujemo da je riječ o strateškom udaljavanju Moskve i Bruxellesa'.

'Rusija je zainteresirana za jačanje i razvoj strateškog partnerstva s EU-om', istaknuo je Lavrov.

SAD je u petak uveo nove sankcije Rusiji koje će zahvatiti naftnu i obrambenu industriju te dodatno ograničiti pristup ruskih banaka američkim financijskim tržištima, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da Moskva razmatra protumjere na sankcije Zapada koje smatra pokušajem da se ometu mirovni napori u istočnoj Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene