Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO NAS ČEKA?

Ekipa Dnevnika Nove TV kod skladišta podzemnog plina Okoli: Jesmo li spremni za jesen ili trebamo početi kupovati topliju odjeću?

Europska unija od utorka i službeno počinje štedjeti na plinu. Plan je s 15 posto manje uvoza iz Rusije osigurati koliko-toliko toplu zimu i odlijepiti se od ruske ovisnosti. Sve države dobile su plan da napune spremnike plina do početka jeseni. A koliko su popunjeni hrvatski spremnici, zna Ivan Čorkalo, koji se javio iz Okolija.

Reporter Ivan Čorkalo u utorak se za Dnevnik Nove TV javio iz Okolija. Radi se o skladištu podzemnog plina koje je dosad punjeno pod komercijalnim uvjetima i to se odsad bitno mijenja.

Čorkalo je razgovarao s Laslom Farkašem Višontayem iz Skladišta podzemnog plina.

"Imamo krizni tim za ovu situaciju koji rješava u Hrvatskoj, imamo odluku Vlade, prema kojoj je jedan dionik tog tržišta, a to je HEP, dobio ulogu da u ime Vlade oko 60 posto radnog volumena skladišta puni kao zaliha plina", rekao je Farkaš Višontay.

Na pitanje koliko je dovoljno plina za opskrbu jedne sezone, odgovorio je da ima jako puno faktora na koje se ne može utjecati. Farkaš Višontay je dodao i da će se temeljem odluke Vlade, koja je bila pravovremena, osigurati predviđene količine plina do kraja sezone utiskivanja.

U zimskim mjesecima, kad skladište povlači plin koji je bio uskladišten, na početku sezone skladište može na tržište staviti skoro trostruku vrijednost količine domaće proizvodnje.

Na pitanje kako skladište ispod izgleda, gost Dnevnika je kazao kako se samo skladište nalazi 1800 - 1900 metara do dva kilometra ispod zemlje.

"Proteže se jedno prirodno geološko tijelo, to je jedna rupičasta stijena sa sitnim rupicama i u te rupice se potiskuje i skladišti plin", pojasnio je Farkaš Višontay.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Portugal je na 100 posto Razlog za brigu? Objavljeni rezultati popunjenosti skladišta plina, od Hrvatske gora samo jedna zemlja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna formiranje strateških rezervi Svjetska energetska kriza natjerala Hrvatsku na djelovanje: Izdano rano upozorenje za opskrbu plinom

"To je jedno prirodno tijelo podzemno, a spoj između nadzemnih instalacija i tog tijela su bušotine kojih ima 26. Kad krene sezona povlačenja, preko njih se povlači taj uskladišteni plin", kazao je Višontay.

Ovo je 35. sezona, a skladište može opstati još idućih 10, 15 – 20 godina, zaključio je gost Dnevnika Nove TV.

  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene