Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koliko je plina u skladištu?

Dobra, loša i bolja vijest za Hrvatsku i zalihe plina: "Za kućanstva ne bi trebalo biti drastičnih promjena"

Od sutra dizel poskupljuje, a benzin pojeftinjuje. Litra benzina iduća dva tjedna iznosit će 13 kuna i dvije lipe, dok će cijena litre dizela narasti na 13 kuna i 43 lipe, odlučila je tako Vlada na telefonskoj sjednici. Cijena plavog dizela ostaje 9 kuna i 45 lipa, a novost je da će cijene goriva na autocestama biti iste kao i drugdje u zemlji. A kako se puni skladište plinom, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Trebalo bi nam biti dovoljno. Europski spremnici s plinom puni su na 60 posto, a cilj je da 1. studenog budu na 80 posto", kazao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš te dodao kako što se tiče Hrvatske - ima lošu, dobru i bolju vijest.

"Loša je da hrvatsko podzemno skladište plina Okoli trenutno na 41 posto. Dobra je da bi do 1. listopada trebao biti na 90 posto, što je 10 posto više i mjesec dana ranije od europskog prosjeka. A bolja je da podzemno skladište plina iznosi tek 15 posto ukupnih godišnjih potreba za plinom koje iznose 2,9 miljardi kubika", kazao je Goleš i dodao kako je to kapacitet LNG-a terminala Hrvatska.

Teoretski na papiru taj plin iz podzemnog spremnika bi zapravo bio i višak, no viška zapravo nikad nema.

Pročitajte i ovo Grijanje: Ilustracija - 1 MASOVNE MJERE ŠTEDNJE Europska komisija planira zatražiti od članica da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada, građani poručuju: "Odjenut ćemo pletene čarape i jakne"

"Sve u svemu ministar Filipović tvrdi da ćemo zimu dočekati spremni", kazao je Goleš.

Diljem Europe počele su mjere štednje, Hrvatska ih još nije uvela, čeka se Bruxelles. Goleš opisuje što nas očekuje.

"Za kućanstva ne bi trebalo biti drastičnih promjena. Cilj je da se njih ne dira ili da ih se dira posljednje. Sav teret trebale bi podnijeti javne ustanove i to na način da se njihove prostorije ne zagrijavaju iznad 19 stupnjeva i ne hlade na manje od 25", kaže reporter i objašnjava kako je cilj je što manje potrošiti sada da što više ostane za zimu jer opskrba je još uvijek pod velikim upitnikom.

Pročitajte i ovo Ilustracija budućnost energetske krize Plin će u Njemačkoj biti triput skuplji: "Bude li nemira, vlada to neće moći podnijeti..."

"Crni je scenarij da se bez ruskog plina europski spremnici neće napuniti 80 posto, već bliže između 65 ili 70 posto. A tu treba znati da unutar Europske unije postoji međunarodna solidarna suradnja, odnosno ona država koja nema plin dobit će od one države koja ima i zato plina nikad nema dovoljno", izvijestio je Goleš.

Pročitajte i ovo Vladimir Duvnjak - 2 ŠTEDNJA ENERGIJE Energetska kriza i najavljene redukcije u Njemačkoj: "Ljudi su zabrinuti što će biti na jesen"

Što se tiče samog dokumenta o štednji, stručni dio bit će gotov za dan-dva, a idući utorak sastat će se svi ministri energetike kako bi uredili pravni okvir. Konkretnih promjena ne bi trebalo biti do kolovoza, zaključio je Goleš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene