Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

To radimo zbog nas, naglasio je Lalovac dodavši da je Vlada i ranije radila rezove.


Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas da su članovi Vlade jedinstveni u namjeri rezanja proračunskih rashoda te da se provođenje njihove dubinske analize ne radi zbog zahtjeva Europske komisije već zbog 'nas samih'.

Vezani članci Ukrajinski tenk Institut za rat: Panika u Kremlju zbog ukrajinskog napredovanja? Presretnuta pisma ruskih elitnih jedinica Poskupljuje grijanje: Ilustracija - 5 Plin, briketi ili peleti - čime je najbolje grijati se ove zime? Proizvođači ističu: "Onaj tko nema tu mogućnost, plaćat će dosta visoku cijenu"

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna, koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca, a Lalovac je u izjavi novinarima nakon sjednice kazao da je 'Vlada jedinstvena u rezanju troškova'.

'To radimo zbog nas', naglasio je Lalovac dodavši da je Vlada i ranije radila rezove.

Ističe pritom da ukupno 7 milijardi kuna iznose troškovi kamata, sanacije zdravstva i participacije za članstvo u Europskoj uniji. 'Što znači - da nismo rezali deficit bi bio još veći. Mi smo na razini deficita od 15 milijardi kuna sa svim tim dodatnim troškovima. Znači, rezali smo i ovo će biti kontinuirano još godinu, dvije, tri', kazao je ministar.

Milanović o prosvjedu branitelja: 'U političke motive ne ulazim, oni su očiti'

Rekao je da će se strukturne mjere nastaviti s mjerama iz dubinske analize, a proračun za 2015. bit će sastavljen s tim mjerama, 'kao da će biti provedene'.

Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Lalovac objašnjava da će se "češljati" svaki trošak, svaka kuna kako bi se vidjelo koji je utjecaj na gospodarstvo.

'Pedeset milijardi je pod dubinskom analizom, uštede koje očekujemo su pet milijardi kuna u dvogodišnjem, trogodišnjem razdoblju. Imamo tri mjeseca da to sastavimo', rekao je Lalovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju