Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sjednica Vlade

Milanović o prosvjedu branitelja: 'U političke motive ne ulazim, oni su očiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je sjednica Vlade.

10:19 - Sedma točna denvnog reda bio je Prijedlog odluke o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj vježbi 'PLATINIUM WOLF 15'

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered" Sjednica Vlade sjednica vlade Plenković progovorio o plaćama državnih službenika te otkrio velike promjene

10:16 - Vlada je danas donijela odluku o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna, koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca.

 

Ministar financija Boris Lalovac kaže da je cilj analize utvrditi stvarne produktive i neproduktivne proračunske troškove.

Financijski učinak na proračun, po njegovim bi riječima, trebao iznositi pet milijardi kuna, koje se moraju postaviti u srednjoročni plan, što znači da se ušteda neće pokazati odmah u sljedećoj godini niti je riječ o linearnom rezanju.

'Tražimo učinkovito upravljanje troškovima, a ovo je jedan od instrumenata', kaže Lalovac.

Ističe da Vlada provodi strukturne reforme i to sama, bez ičijeg diktata, već tri godine, te da će dokazati da zna učinkovito upravljati javnim rashodima.

Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Dubinska analiza proračunskih rashoda dio je paketa mjera kojim Vlada pokušava ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog manjka. Tako će se analiza proračunskih rashoda provoditi kao dio akcijskog plana kojim je Ministarstvo financija zaduženo za provedbu preporuke o održivim javnim financijama.

Rok za provedbu analize je 15. ožujka 2015. godine.

U Vladinoj odluci poimence se navode kategorije rashoda državnog proračuna koje će biti revidirane, osnivanje povjerenstva koja će biti zadužena za izradu navedene analize te uvodi Središnje povjerenstvo za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna. To će tijelo koordinirati i nadzirati rad povjerenstava zaduženih za izradu analize.

Članovi svih povjerenstva su isključivo javni i državni službenici, a predsjednici povjerenstava su iz redova Instituta za javne financije ili Ekonomskog instituta Zagreb. Za rad u povjerenstvima neće biti plaćeni, kaže ministar Lalovac.

 

10:11 - Ministar Kotromanović obrazložio je prvu točku dnevnog reda - Prijedlog uredbe o vojnom graditeljstvu

'Što god je moguće što prije izuzeti iz neperspektivnog vlasništva i dati na upravljanje lokalnim upravama, ne kao vlasništvo, nego kao prostor za plan, za planiranje investicija jer lokalne sredine, koliko ja znam, a nešto sam naučio, ne traže zemljište da bi ga rasprodali nego da bi se to stavilo u prostorne planove i da bi se tamo moglo graditi, da bi došli investitori, to je naša obaveza. To je naša obaveza kao vlade, da ta imovina tamo ne leži neiskorištena jer već 25 godina gledamo kako imovina leži neiskorištena, kako propada kako se pustoši ako je riječ o izgrađenim nekretninama. I nitko od toga nema koristi. I u Istri i na Korčuli i po cijeloj hrvatskoj obali ako hoćemo gdje je je vrijedna imovina. Dakle lokalna uprava ne traži vlasništvo da bi to pokupila i rasprodala nego da bi se tamo nešto dogodilo i da bi se i zaposlili građani, i izravno i neizravno, i da bi se zarađivalo. Prema tome tu se od nas očekuje s pravom puno, ne smijemo biti spori. To vrijedi za Državni ured za upravljanje imovinom jer tu smo napravili puno više od svojih prethodnika ali nije dovoljno', rekao je premijer Milanović .

10:10 - 'U političke motive ne ulazim, oni su očiti, ovdje ne želim dati podršku ministru jer ona je jasna. Ako ovakav ministar s ovakvim ratnim putem i njegovi pomoćnici koji su fizički napadnuti nemaju povjerenja da rade taj posao ja stvarno ne znam tko bi to mogao bolje raditi.

Ja ću ponoviti, niti jedno pravo branitelja nije smanjivano, osim mirovina koje su iznad pet tisuća kuna. Ništa drugo nije dirano. I tako će i ostati do kraja mandata naše Vlade i u drugom mandatu naše vlade.

U 2 godine i 8 mjeseci nijedno braniteljsko pravo iz principijelnih, iz razloga uvjerenja nije dirano.

Tko se želi politički obračunavati, neka to radi, to je njegovo političko pravo, alli neka se suzdrži od fizičkih obračuna koje smo vidjeli prema Bojanu Glavaševiću.

Postoji uvijek glasna manjina, a ta glasna manjina nas neće pokolebati u ovome što radimo', rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade govoreći u prosvjedima branitelja koji su u ponedjeljak počeli ispred zgrade Ministarstva branitelja. Milanović je naglasio da su branitelji zadužili Hrvatsku.
 

Na sjednici Vlade RH raspravljat će se o prijedlogu odluke o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna Republike Hrvatske koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca.

Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi.

Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Dubinska analiza proračunskih rashoda dio je paketa mjera kojim Vlada pokušava ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog manjka. Tako će se analiza proračunskih rashoda provoditi kao dio akcijskog plana kojim je Ministarstvo financija zaduženo za provedbu preporuke o održivim javnim financijama. Rok za provedbu analize je 15. ožujka 2015. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene