Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez miješanja

Kuprešak: Nismo vukli paralele između Vojvodine i Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je kako nije točno da je Hrvatska svojim izlaganjem u raspravi o legalnosti jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu povukla bilo kakve paralele između statusa Vojvodine i situacije s Kosovom, kako su protumačili srbijanski politički dužnosnici.

‘Što se tiče Vojvodine, Republika Hrvatska se apsolutno nikada nije i neće miješati u unutarnja pitanja Republike Srbije. Mi smo dvije susjedne zemlje koje su upućene jedna na drugu, i stabilnost Srbije je od najvećeg interesa i za Hrvatsku’, rekao je Kuprešak u intervjuu beogradskom dnevniku ‘Politika’. Kuprešak je podsjetio da je predstavnica Hrvatske pred Sudom jasno rekla da Kosovo smatra slučajem ‘sui generis’ koji je rezultat jedinstvene situacije raspada bivše federalne države i dugog perioda upravljanja međunarodne zajednice Kosovom. Odgovarajući na optužbe srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da se Hrvatska pojavila pred Međunarodnim sudom pravde zbog pritisaka kojima je bila izložena proteklih mjeseci, hrvatski veleposlanik kazao je da je Hrvatska članica NATO saveza i pri kraju procesa pregovora za članstvo u Europskoj uniji, te da svoje vanjskopolitičke odluke donosi, između ostalog, i u dogovoru sa svojim saveznicima, ali se ne skriva ni iza njih ni u šutnji, prenosi ‘Politika’.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

>> Tadić: Hrvatske izjave kvare odnose dviju zemalja

‘Kao odgovoran član međunarodne zajednice, podjednako uživate prava i snosite odgovornost za svoje odluke i sudjelovanje u aktivnostima i životu te zajednice. Republika Hrvatska je jedna od 64 zemlje koje su priznale Kosovo i procijenila je da je pitanje korektnog i poštenog odnosa prema svim stranama u procesu da jasno iskaže argumente zbog čega je to učinila. A sud neka donese svoje mišljenje’, objasnio je Kuprešak. Upitan očekuje li da će ipak doći do daljnjeg pogoršanja odnosa s Beogradom, odgovorio je kako Hrvatska ne očekuje i, naravno, ne želi pogoršanje odnosa jer smatra da za to nema razloga. Dobri odnosi između Zagreba i Beograda, kako je rekao, od vitalne su važnosti za stabilnost i napredak ovog djela Europe i to je činjenica koju prepoznaju svi kojima je stalo do prosperiteta i integracije ove regije u Europsku uniju.

‘Imamo obavezu prema svojim građanima, prema svojim susjedima, ali i prema Europi. Trebamo otvoreno razgovarati o problemima, trebamo ih s puno dobre volje rješavati, i trebamo uporno raditi na napretku ne samo naših uzajamnih odnosa, nego i cijele regije’, zaključio je Kuprešak. Govoreći na temu odnosa dviju zemalja, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac za dnevnik ‘Press’ kazao je kako su u odnosima Srbije i Hrvatske trenutačno sporna samo ozbiljna neslaganja oko Kosova i pitanje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Ocijenivši kako Hrvatska sve manje vodi svoju vanjsku politiku, Pupovac je istaknuo kako je ‘to što se nakupilo posljednjih dana’ posljedica različitih pogleda na stvarnost koje imaju Srbija i Hrvatska, ali i nedovoljnog osjećaja za poštivanje svog susjeda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene