Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kupiti stan ili ga unajmiti - sve je češće pitanje mladih obitelji bez obzira gdje žive. Kriza je promijenila navike hrvatskih građana. Zbog većih kamata i nesigurnosti na radnom mjestu sve je manje onih koji se odluče za kupnju.


Anamarija je već šest godina podstanarka te je svjesna je da stan nije njezin, niti će biti. Ipak, smatra da je to zasad najbolje rješenje. 'Da, sigurnije je, jer onda nećemo nikako završiti na ulici', kazala je.

Vezani članci Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1 Tko se može prijaviti, kakvi su uvjeti i koja vam je dokumentacija potrebna? Objavljen poziv za najam stanova za one koji su ostali bez doma u potresu Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Sinčić kupio kuću, a ovako je govorio prije četiri godine: "Stan ću kupiti prvi dan kad zemlju oslobodimo od monetarne okupacije"

S druge strane, Danijel je prije godinu dana kupio stan na kredit od 20 godina i iskoristio državne poticaje. 'Je, velika je kriza, ali mislim da uvjeti za kupnju nikad nisu bili povoljniji', rekao je.

Kako riješiti stambeno pitanje - ovisi o mogućnostima. 'Prednosti kupovine stana kreditom su, od toga da ste odmah vlasnici svoje nekretnine, da u njemu možete živjeti na način kako želite, uređivati i da to bude vaše. Dakle, novac investiran u to ste uložili u svoj stan', objasnio je financijski savjetnik Vjeko Peretić.

>> Rata kredita za stan u Zagrebu samo je nekoliko stotina kuna veća od rente

Uz to, imate i vrijednost koja je trajna, koja će se možda s vremenom i povećavati. Nedostatak je što plaćate velike kamate banci i što su anuiteti kredita veći nego mjesečna rata. 'Najam stana može uključivati eventualno mjesečno manju ratu, odnosno manji taj režijski trošak', kazao je Peretić.

Kod najma je i veća mobilnost - promjena mjesta stanovanja. Nema troškova održavanja, a mogućnost uštede je veća. Nedostatak je što taj stan nikada neće biti vaš i što je ulaganje u taj stan bačen novac.

Anamarija je na podstanarstvo dosad dala 162 tisuće kuna. 'Užasno puno, ali ipak ako platiš da imaš svoj stan to ti je 500 eura, znači skoro dvostruko toliko', kazala je. S druge strane, Danijel je rekao kako je njegov stan koštao 73.000, a kredit je više od pola milijuna kuna.

Hrvati tradicionalno žele imati nekretninu. Ipak, najbolje je napraviti računicu. Razmotriti sve prednosti i nedostatke i potom odlučiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook