Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unajmiti ili kupiti stan?

Rata kredita za stan u Zagrebu samo je nekoliko stotina kuna veća od rente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nešto nižih cijena na tržištu nekretnina u odnosu na prošle godine i nižih kamatnih stopa na stambene kredite, usporedili smo isplati li se više unajmiti ili kupiti stan.

Prosječne cijene stana od 50 kvadrata u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci variraju između 50.000 i više od 120.000 eura. Uspoređujući ova četiri grada, najjeftinije će proći oni koji stan žele kupiti u Osijeku. Prosječna mu je cijena 50.520 eura, izračunali su nam u Crozzili. Nešto skuplja od Osijeka je Rijeka. Ondje ćete za stan od 50 kvadrata u prosjeku platiti 73.281 euro. U Zagrebu 50 kvadratnih metara stana stoji 80.923 eura, a najskuplji je Split u kojem toliki stan prosječno košta 125.714 eura.

Pročitajte i ovo Gradilište, ilustracija Kako do nekretnine Mladi par koji kupuje stan: "Cijene nisu najgore, ovo nam je najveći problem..." Ilustracija kakva prevara Najam stana na neviđeno: Uplatila nekoliko stotina eura pa se šokirala

>> Cijene nekretnina neće padati, unatoč 10.000 neprodanih stanova

Kako se radi o prosječnoj traženoj cijeni, a postignuta, prema procjeni stručnjakinje za nekretnine Ani Živković, pada za oko deset posto, ti se stanovi mogu kupiti i jeftinije. 'Prije nekoliko godina ta je razlika bila i veća jer su tražene cijene bile nerealne. Zbog situacije na tržištu nekretnina i sami prodavatelji stanova te su cijene spustili. Iako se omjer tražene i postignute cijene danas kreće oko deset posto, u nekim slučajevima stan se proda i po 15 posto nižoj cijeni od tražene', rekla je Živković.

U Erste banci tražili smo da nam izračunaju kolika bi bila rata stambenog kredita za spomenute nekretnine na 15, 20 i 30 godina. Taj je izračun rađen po kamatnoj stopi od 6,30 posto. Tako ćete stan u Splitu, koji ste kupili za 125.714 eura, 30 godina otplaćivati 778,14 eura, stan u Zagrebu 500,89 eura, stan u Rijeci 453,59 eura, a u Osijeku 312,71 euro mjesečno. A nakon 30 godina stan je vaš i nikome ne dugujete ni euro rente.

Kupnja stanja vs. najam stana

Ako pak ne želite ili ne možete kupiti stan i odlučite se za najam, na mjesečnoj razini proći ćete nešto jeftinije. Prosječne cijene najma stana od 50 kvadrata, kako su nam izračunali u Crozzili, najskuplje su u Zagrebu – 414 eura. Ali to je ujedno i najmanja razlika između najma i rate kredita (na 30 godina), tek 86,89 eura. Imajući na umu da je ostvarena prodajna cijena još manja, vjerojatno je nešto manja i razlika između rente i rate kredita. Dakle, za nekoliko stotina kuna više, ukoliko vam to dopušta kreditna sposobnost, za 30 godina u Zagrebu možete biti i vlasnik stana. U Osijeku to možete ostvariti i za manju razliku. Najam ondje prosječno stoji 225 eura, što je 87,71 eura manje od rate kredita na 30 godina.

>> Uskoro novi val državnih poticaja za kupnju prve nekretnine!

U Splitu je situacija znatno drugačija. Naime, u Splitu najam stana od 50 kvadrata prosječno košta 334 eura, što je u usporedbi s ratom kredita na 30 godina (778,14 eura) razlika od 444,14 eura mjesečno. U Rijeci je najam 312 eura, što je za nekretninu kupljenu na 30 godina po prosječnoj cijeni mjesečno razlika od 141,59 eura.

'Visoka cijena najma i njezina manja razlika u odnosu na ratu kredita događa se stoga jer je na određenom tržištu velika potražnja za unajmljenim stanovima, pa su onda i te cijene znatno veće', objašnjava Živković te dodaje da je to posebno specifično za Zagreb koji je aktivnije tržište najma.

Razlika rente i rate kredita na dvostruko manji period otplate – 15 godina, za Zagreb i Osijek i dalje nije basnoslovno velika. 209,55 eura više ćete mjesečno izdvajati za kupljeni stan o odnosu na unajmljeni, ako za 15 godina želite biti vlasnik stana u Osijeku, a 282,06 eura ako isto želite u Zagrebu. Stoga i ne čudi što velik dio stanovništva radije kupuje stan nego ga renta, barem što se tiče Zagreba i Osijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene