Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nogomet, Božić, sniženja...

Hrvati troše kao da nema sutra: Dnevnik Nove TV provjerio koliko smo potrošili uoči blagdana

Aktualno Galerija Sanja Vištica, reporterka Nove TV Sanja Vištica, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/2 >>
Počela su sezonska sniženja, a trgovci zasad uglavnom nude popuste od 20 do 50 posto. Koliko smo ove sezone potrošili i čega se prilikom kupnje treba paziti, provjerila je reporterka Sanja Vištica.

Oni koji su bili strpljivi – dočekali su. Sniženja su počela, a trgovci su cijene uglavnom spustili za 20 do 50 posto. Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača poručuju da kupci trebaju dobro obratiti pozornost na cijene.

"Cijena mora biti niža nego što je bila prije i ta cijena koja se snižava mora biti najmanje 30 dana na tom proizvodu", rekao je Tomislav Lončar, tajnik Udruge.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, novinarka Nove TV i Davor Štern, energetski stručnjak DONOSI DNEVNK NOVE TV Naftni stručnjak o prijetnjama iz Petrola: "Nitko nema jake argumente, a svi imamo problem…"

Pročitajte i ovo Bačen kamen na automobil novinarske ekipe iz Prištine - 3 TENZIJE NA BALKANU Kamenom gađali novinarsku ekipu na Kosovu: Razbijen prozor automobila, dvoje ljudi ozlijeđeno

Osim u trgovinama, cijene su snižene i na internetu. I ondje se treba paziti prevara i ne nasjedati na nevjerojatne popuste.

"Treba paziti da adresa stranice nema nekakav dodatak i da je naveden telefonski kontakt, a ne samo mail", objasnio je Jakov Kiš iz Odjela za kibernetičku sigurnost CARNET-a.

Rast potrošnje u prosincu

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica javila se uživo iz prostorija Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS) i istaknula da će doći i sniženja od 70 posto, ali tek nakon nekog vremena jer ona u Hrvatskoj dolaze u ciklusima.

"Tradicionalno se najviše na ovim sniženjima kupuju odjeća i obuća. Trgovci s kojima smo razgovarali mahom su nam govorili da je posla posljednjih dana bilo preko glave", istaknula je.

"Od 1. prosinca do ponedjeljka potrošilo se više od 17 milijardi kuna. To je gotovo 20 posto više nego prošle godine i čak 31 posto više nego pretpandemijske 2019. godine. Doduše, treba reći i da je i inflacija tu odradila svoje", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija napokon optimizam Najpoznatiji njemački virolozi proglasili kraj pandemije: "Obrana od patogena funkcionira vrlo dobro"

Pročitajte i ovo N1 Hrvatska Dio središta Jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija: N1 Hrvatska postaje dio važnog EU projekta

Veća razina potrošnje, istaknula je, vidi se i po broju fiskaliziranih računa, kojih je za 4,5 posto više nego prošle godine i gotovo četiri posto više nego 2019. godine.

"Zasigurno je potrošnji doprinijela i nogometna euforija koja je zahvatila zemlju. Svakako će biti zanimljivo vidjeti kolika je bila ukupna potrošnja iza Nove godine, kada se podvuče crta, a taj iznos, kao i svako sljedeće izvješće, čut ćemo u eurima", rekla je Vištica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene