Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOĐENJE EURA

Gase se bankomati, neki već ne rade: Pogledajte na karti gdje možete podizati gotovinu

Počelo je gašenje bankomata zbog uvođenja eura te će uskoro biti dostupan samo dio njih. Kako bi građani znali koji bankomati i gdje rade, Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je interaktivnu kartu svih aktivnih bankomata u Hrvatskoj.

U tijeku je prilagodba banaka i njihovih bankomata kako bi od 1. siječnja umjesto kuna mogli isplaćivati eure. Broj raspoloživih bankomata na kojima su građani dosad mogli podići gotovinu bit će, a negdje već i jest reduciran.

Da bi građani znali koji bankomati rade i gdje mogu podignuti gotovinu, Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je interaktivnu kartu svih aktivnih bankomata u Hrvatskoj, koja će se svakodnevno ažurirati do 15. siječnja 2023. 

Karta je objavljena na internetskim stranicama HUB-a, iz kojega ističu da je posebna pozornost bila usmjerena na manja naselja te se vodilo računa da u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji građani imaju dostupne bankomate za isplatu gotovine.

Interaktivnu kartu aktivnih bankomata možete pogledati OVDJE.

Ilustracija Karta aktivnih bankomata (Foto: HUB)

Prema planu prilagodbe, posljednjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2700 bankomata isplaćivat će gotovinu u eurima. Očekuje se da će svih 4000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine.

Od danas 15. prosinca do 15. siječnja na svim bankomatima, bez obzira na to kojoj banci pripadaju, gotovina će se moći isplatiti bez posebne naknade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prelazak na euro Od danas velika promjena na bankomatima: Ovo se dogodilo još samo jednom

Euri će se moći podizati na bankomatima od 1. siječnja 2023. godine, a na svim bankomatima u Hrvatskoj već se dvojno iskazuju iznosi za isplatu.

Kunama će se još moći plaćati do ponoći 14. siječnja 2023. godine, ali ostatak će se dobivati u eurima, a slično je i što se tiče bankomata.

"Dio bankomata će do 31. prosinca, a pogotovo za vrijeme božićnog šopinga, biti opskrbljen kunama. Većina bankomata bit će pripremljena za eure od 1. siječnja. Od 15. siječnja očekujemo da svi bankomati imaju euro", kazao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na jednoj od sjednica Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura.

Uvođenjem eura 1. siječnja iduće godine s bankomata će se moći podizati u pravilu novčanice od 10 (75,35 kuna) ili 20 eura (oko 150 kuna), a i traženi iznosi poput 50 i 100 eura isplaćivat će se u novčanicama od 10 i 20 eura.

Pročitajte i ovo Obojani novac PITANJE SIGURNOSTI Bankomati svako malo lete u zrak, ali ''minerima'' se lako može stati na kraj: Što rade banke i policija?

Pročitajte i ovo Vodič za euro - 1 Sve na jednome mjestu Dnevnik Nove TV donosi vodič za zamjenu kuna u eure: Pogledajte gdje će se vidjeti prve promjene

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je ukupno 4000 bankomata s više od 40.000 bankomatskih kaseta i svaku pojedinačno potrebno je prilagoditi novim dimenzijama novčanica, onih eura, koje su različite od kunskih novčanica.

Iz HNB-a su ranije objavili da tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata, a u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru (kune) i novu (euro) valutu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene