Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ide li autocesta naprijed prema Pločama ili ne? Prije više od mjesec dana Hrvatske autoceste zaustavile su radove, no obećali su i nastavak radova na ključnoj prometnici prema jugu.


Iako su tvrdili da nije u pitanju besparica, nitko u to nije previše vjerovao. Danas smo bili na trasi autoceste i zatekli većinom ugašena gradilišta. Istina, HAC nam tvrdi da će radovi uskoro, samo što nisu, ali to govore već mjesec dana. Priča se i da stiže 450 milijuna kuna potrebno za dovršenje ceste samo do izlaza Vrgorac. Navodno stiže i 100 milijuna kuna za dovršenje tunela Sveti Ilija od Zagvozda prema moru. Neki u to vjeruju, drugi ne.

Vezani članci Ilustracija Hoće li gužve napokon biti manje? Započinje projekt gradnje trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb Prometna kamera, Ilustracija Nove kamere na autocesti: Evo što će sve moći detektirati

Lijepo vrijeme, radni dan, a na gradilištu kod Vrgorca na kome smo prije nekoliko mjeseci snimali kamione Skladgradnje u punom pogonu, čak i po pljusku, danas je sve mrtvo. U naselju Ravča iznad ugašenog gradilišta mještanima je zlo od zaustavljenih radova, priče o preplaćenim radovima zbog koje je bio popunjen Remetinec. Nedaleko od gradilišta sa koga su otišli kamioni Skladgradnje drugo gradilište na kome se nešto ipak radi. Hidroelektra unatoč zaustavi radova ipak drži mali dio radnika u pogonu.

No, i oni čekaju da stigne novac pa da grunu onako junački 12 sati dnevno u punom sastavu. Autocesta je apstraktno skupa, a radovi do Vrgorca velikim dijelom su napravljeni. Ipak za dovršenje samo tih desetak kilometara treba još oko 450 milijuna kuna. Navodno stiže i 100 milijuna kuna za tunel Sveti Ilija od Zagvozda do mora, a sve skupa 650 milijuna. Ako novac stiže, odakle stiže? Jesmo li se i za to zadužili? U HAC-u kažu tek da će radovi početi uskoro. Bez puno detalja, od afere bojanja tunela, ova tema nije im nikad ugodna.

Što se tiče nastavka gradnje autoceste od Vrgorca prema Pločama, to traži nova sredstva. Što se tiče realnog tempa radova , do Ploča bi se vjerojatno moglo dovršiti autocestu do kraja 2013. godine. No, u ovoj financijskoj situaciji ne može se ništa reći, to bi zaista bilo gatanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju