Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Objavljena lista tvrki koje krše radnička prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas objavio listu pedesetak tvrtki u kojima se najviše krše radnička prava, a sastavljena je na temelju pritužbi radnika na besplatni SDP-ov telefon 0800-0512.

Riječ je o provjerenim slučajevima, koji su tek ilustracija na koje se sve načine u tvrtkama mogu kršiti radnička prava, rekao je član Izvršnog odbora SDP-a Damir Gašparović na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Šetnica Josipa Manolića HDZ PROTIV FRANJE TUĐMANA Neobična noćna akcija: Josip Manolić dobio ulicu Irci investiraju u Osijek Ne planiraju stati Irski investitor zapošljava u Slavoniji: "Firma kao takva ulaže u mlade ljude"

Na popisu su, primjerice, Dom exclusive interijeri, Hrvatske
željeznice - željezničko ugostiteljstvo, Sokol Marić, Slobodna
Dalmacija, Dalmatinka Nova iz Sinja, Salonit iz Vranjica, Heruc, Industrogradnja Zagreb, Pevec, Dona, Billa, Đuro Đaković-montaža, Čazmatrans-teretni promet, DTR, Kamensko, Belje, Kerum, MORH i dr.

Najčešći prigovori radnika odnosili su se na prekovremeni rad i do 14 sati dnevno, neplaćanje prekovremenog rada, kašnjenje plaća, rad "na crno", teške uvjete rada i psihološki pritisak poslodavca.

U nekim tvrtkama radnicima su ukinuti regres i božićnica, ne plaćaju im se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dobivaju otkaze uz male otpremnine, poslodavci im odbijaju vratiti radnu knjižicu, plaće im se isplaćuju u građevnom materijalu, a zabilježen je i slučaj da nisu prijavljeni ni tvrtka niti radnici.

Gašparović je najavio da će sve prigovore radnika uputiti državnom inspektoratu, poreznoj upravi i drugim nadležnim tijelima, te upozorio kako se ne radi o nekoliko loših tvrtki, nego sustavu koji ne funkcionira.

Najgore stanje je u trgovini, gdje nema trgovačkog lanca iz kojeg
nisu stigle pritužbe, u građevinskim tvrtkama odnosno na gradilištima, gdje posljedice ilegalnog rada stranaca ne snose poslodavci već radnici, te u hotelskim lancima i poljoprivrednim kombinatima.

SDP će stoga odmah zatražiti proglašavanje neisplate plaća ili zadržavanja radne knjižice kaznenim djelom, pojačani rad i ovlasti inspekcije rada, te omogućavanje radnicima da putem interneta provjere podatke o prijavi na posao ili isplati poreza i doprinosa.

"Nije točno da je SDP napustio radnike i da su radnici napustili SDP", rekao je Gašparović podsjetivši da je stranka lani u studenom provela i anketu na uzorku od 2.700 ispitanika, koja je pokazala vrlo loše rezultate u poštivanju radničkih prava.

Anketa pokazuje da kod nas prekovremeno radi 47 posto radnika ili njih 588.000, a od toga 235.000 kojima se prekovremeni rad uopće ne plaća, što češće pogađa mlađe radnike i radnike s visokim obrazovanjem.

Na puni iznos plaće nije prijavljeno 11 posto ili 154.000 radnika, češće mlađih i u malim, privatnim tvrtkama.

Uočljiva je razlika u sindikalnom organiziranju između državnih i privatnih poduzeća - sindikati djeluju u 92 posto tvrtki u državnom vlasništvu, te svega 37 posto u privatnom vlasništvu.

Cijeli godišnji odmor ne može koristiti 32 posto radnika, zaštitnu opremu nema 20 posto radnika, za dan tjednog odmora uskraćeno je 10 posto radnika, a čak osam posto poslodavaca tražilo je od zaposlenih povratak s porodnog dopusta.

Osim toga, čak trećina ispitanika ustvrdila je da na posao ide s grčem u tijelu, jer osjeća psihološki pritisak poslodavca, kaže Gašparović.

Besplatni SDP-ov telefon ostaje i dalje otvoren za radničke pritužbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene