Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od početka godine kupovna moć uvelike je pala što je za 1261 obiteljski obrt značilo ključ u bravu.


Krizni porez kojega je Vlada uvela radi spašavanja posrnule državne blagajne, prema prvim procjenama je za dva posto smanjio potrošnju hrvatskih građana u kolovozu i rujnu. Od početka godine kupovna moć uvelike je pala među građanima, što je za 1261 obiteljski obrt značilo ključ u bravu te gašenje 3.500 radna mjesta, podaci su koje je iznio danas Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore.

Vezani članci Slika nije dostupna Šuker 'moli Boga' da može ukinuti 'harač', Kosor zahvaljuje Slika nije dostupna 'Zar Vlada očekuje pljesak za ukidanje loše mjere?'

U Cehu trgovine tvrde i da je došlo do 15.4 posto pada ukupnog prometa u trgovinama. Vukelić upozorava da će se stanej još više pogoršati a da će na tržištu ostati samo najžilaviji, u prvom redu veliki trgovački centri. Trenutno je u Hrvatskoj obrtničkoj komori registrirano 15.789 malih trgovina od kojih će se dobar dio ugasiti u ovim uvjetima, upozoreno je danas iz ceha trgovine. Osim krize guši ih i rad na crno koje zauzima 30 posto našega gospodarstva, a čak 40 posto trgovine.

Zanimljivo je da se unatoč posrnuloj potrošnji i sve siromašnijim džepovima, u skorije vrijeme planira otvaranje još dva trgovačka centra u Zagrebu. Na taj način će prostor trgovačkih centara u Zagrebu sa sadašnje površine od 240 tisuća četvornih metara narasti na 800 tisuća. Ukratko - na svakog će Zagrepčanina otpadati 1,3 četvorna metra prostora trgovačkog centra. Centri će se uskoro otvarati i diljem Slavonije i Dalmacije.