Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ceh trgovina HGK tvrdi:

Krizni porez dva posto smanjio potrošnju građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka godine kupovna moć uvelike je pala što je za 1261 obiteljski obrt značilo ključ u bravu.

Krizni porez kojega je Vlada uvela radi spašavanja posrnule državne blagajne, prema prvim procjenama je za dva posto smanjio potrošnju hrvatskih građana u kolovozu i rujnu. Od početka godine kupovna moć uvelike je pala među građanima, što je za 1261 obiteljski obrt značilo ključ u bravu te gašenje 3.500 radna mjesta, podaci su koje je iznio danas Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi za ukidanje, ali... Sabor završio raspravu o ukidanju niže stope kriznog poreza Slika nije dostupna Prijedlog poslali u Sabor Šuker 'moli Boga' da može ukinuti 'harač', Kosor zahvaljuje

U Cehu trgovine tvrde i da je došlo do 15.4 posto pada ukupnog prometa u trgovinama. Vukelić upozorava da će se stanej još više pogoršati a da će na tržištu ostati samo najžilaviji, u prvom redu veliki trgovački centri. Trenutno je u Hrvatskoj obrtničkoj komori registrirano 15.789 malih trgovina od kojih će se dobar dio ugasiti u ovim uvjetima, upozoreno je danas iz ceha trgovine. Osim krize guši ih i rad na crno koje zauzima 30 posto našega gospodarstva, a čak 40 posto trgovine.

Zanimljivo je da se unatoč posrnuloj potrošnji i sve siromašnijim džepovima, u skorije vrijeme planira otvaranje još dva trgovačka centra u Zagrebu. Na taj način će prostor trgovačkih centara u Zagrebu sa sadašnje površine od 240 tisuća četvornih metara narasti na 800 tisuća. Ukratko - na svakog će Zagrepčanina otpadati 1,3 četvorna metra prostora trgovačkog centra. Centri će se uskoro otvarati i diljem Slavonije i Dalmacije.

Trošite li manje u trgovini posljednja dva mjeseca?

  • Da
  • Malo manje
  • Puno manje
  • Trošim jednako
  • Trošim više

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene