Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neke od tema koje su se danas našle na rasporedu prvog zasjedanja Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije su bile GRECO (ekspertno tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije) dodatak izvješća o provedbenim preporukama za Republiku Hrvatsku, antikorupcijski program za javna i trgovačka društva, izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka i nastavak Antikorupcijske kampanje provođenjem 'Antikorupcijskog sata'.


Govoreći o GRECO-om dodatku Izvješća o provedenim preporukama za Hrvatsku od 8. listopada ove godine, voditelj hrvatskog izaslanstva pri GRECO-u sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela istaknuo je da je od sedamnaest država, pet u potpunosti izvršilo drugi Evaluacijski krug, među kojima se nalazi i Republika Hrvatska.

Vezani članci Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu Darko Krušlin Sudac Krušlin: "Popilo se, na povratku sam postao svjestan da mi je Mamićev sat na ruci pa sam ga odlučio vratiti"

Antikorupcijski program za javna trgovačka društva u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razdoblje do 2012. godine ima jasno definirane ciljeve, mjere i rokove, a pomoći će jačanju transparentnosti u radu, priopćeno je sa sjednice.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ujedno i predsjedavajuća, zatražila je da sva trgovačka društva u pretežitom vlasništvu Hrvatske izrade Antikorupcijske programe prema predstavljenom modelu. Na dnevnom redu se našla i  izmjena Zakona o financiranju političkih stranaka, a predstavljen je i nastavak Antikorupcijske kampanje provođenjem 'Antikorupcijskog sata'.

Povjerenstvo je raspravilo i preporuke iz godišnjeg Izvješća Europske komisije u dijelu koji se odnosi na suzbijanje korupcije, te su dogovorene konkretne mjere kako bi se ostvario daljnji napredak u borbi protiv korupcije.

Dogovoreno je da se pristupi reviziji Akcijskog plana za suzbijanje korupcije, unaprjeđenje zakonodavnog okvira te da se definiraju tijela za upravljanje oduzetom imovinom, stoji u priopćenju. (Hina)