Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"dogodila se anomalija"

Ispalili projektil iz nuklearne podmornice pa krivo pogodili!

Nuklearni projektil, ilustracija
Nuklearni projektil, ilustracija Foto: Getty Images
Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je incident koji se dogodio krajem siječnja kad je tijekom probnog lansiranja projektila Trident pao u blizini obale Floride.

Projektil Trident britanske nuklearne podmornice krivo je skrenuo tijekom testiranja te se srušio se u blizini obale Floride.

Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je u utorak navečer da se dogodila "anomalija" tijekom vježbe u kojoj je sudjelovao HMS Vanguard. Njihov je glasnogovornik naglasio da je nuklearno odvraćanje kamen temeljac obrane Ujedinjenog Kraljevstva i da ono ostaje "sigurno i učinkovito".

"Test je ponovno potvrdio učinkovitost britanskog nuklearnog odvraćanja, u koje imamo apsolutno povjerenje. 

Zbog pitanja nacionalne sigurnosti ne možemo dati više informacija o tome, međutim uvjereni smo da je anomalija bila specifičan događaj, stoga nema implikacija na pouzdanost širih raketnih sustava Trident", priopćili su iz ministarstva.

Do kvara je navodno došlo jer je riječ o probnom lansiranju, a izvor je za Sky News rekao da bi lansiranje bilo uspješno kada bi bilo izvedeno s nuklearnom bojnom glavom.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Joe Biden - 4 TIJESNI IZBORI Tko ima više novca za kampanju i hoće li to presuditi izbore? Radi se o milijunima i milijunima dolara...

The Sun piše da je projektil odbačen u zrak komprimiranim plinom u lansiranoj cijevi, ali se njegov prvi stupanj pojačivača nije zapalio. Projektil koji je težio 58 tona i koji je imao lažnu bojnu glavu pljusnuo je u ocean i potonuo. 

"Napustio je podmornicu, ali je samo pao, tik uz njih", rekao je izvor za The Sun.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze teška humanitarna situacija "Potpuni kaos i nasilje": Blokiran zahtjev za prekidom vatre, traje žestoko bombardiranje Gaze

Incident se dogodio koncem prošlog mjeseca, 30. siječnja. Drugi je to incident s projektilom Trident u posljednjih osam godina. Problema je bilo 2016. s još jednim probnim ispaljivanjem rakete.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima četiri podmornice s nuklearnim oružjem, njihovo je zaduženje osigurati da svaki čamac bude neprekidno na moru kako bi se odvratile nuklearne prijetnje od neprijatelja poput Rusije i bile spremne odgovoriti ako budu suočeni s nuklearnim napadom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene