Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrto izdanje

Počinje upis trezoraca za građane, ovo je sve što morate znati

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Za građane ovog ponedjeljka počinje novi krug upisa trezorskih zapisa, pri čemu Ministarstvo financija cilja postići nominalni iznos od 900 milijuna eura, a moći će ulagati u trezorce ročnosti od 91 dana, čime se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990,74 eura odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

Upis trezoraca omogućen je preko dva kanala - u 170 poslovnica Fine te na digitalnoj platformi e-riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati pri ruci jest i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis preko digitalne platforme ključni su podaci OIB i IBAN.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Novi glavni državni odvjetnik Izazvao je prosvjede ljevice, hoda uz pratnju, premijer ga brani, predsjednik napada: Ivan Turudić preuzima dužnost, najavio presicu

Nakon što dobiju dokument s podacima, građani moraju izvršiti i uplatu, što mogu također učiniti u Fini, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i internetskim bankarstvom. Kada je riječ o gotovinskim uplatama u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada za platni promet, dok se za uplate iznad tog iznosa plaća jedinstvena naknada prema cjeniku Fine.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati trezorce u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se policija Užas u Francuskoj: Četiri osobe ozlijeđene u napadu nožem u Lyonu

U nešto više od godinu dana ovo je već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 37 tisuća građana za trezorce uplatilo 957 milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene