Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak iz pakla

Kraj evakuacije: Iz Libije stižu posljednji Hrvati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ministarstva vanjskih poslova poručili su kako će posljednji Hrvati iz Libije u Zagreb stići večeras.

Riječ je o 27 radnika CROSCO-a koji su sinoć prešli libijsko-egipatsku granicu. Za njihovu sigurnost se najviše strahovalo jer su se nalazili u blizini jakih nereda u gradu Kufri.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

>> 27 radnika Crosca stiglo u Egipat, još 4 Hrvata na 'Sv. Stefanu'

>> Dramatična ispovijest Hrvata koji je pobjegao iz Libije

'Dosad smo iz Libije evakuirali ukupno 404 Hrvata i 51 stranog državljanina. Radi se o stranim državljanima koji su ili radili za hrvatske tvrtke ili su se pridružili u evakuaciji. Tu je bilo državljana SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije, Kanade, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i Nizozemske', kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković na današnjoj konferenciji za novinare. U ministarstvu napominju kako se u Libiji nalaze još četiri hrvatska državljana koji ne žele napustiti državu.

Na privremenom radu u Libiji, nastavio je Jandroković, još su ostala četiri hrvatska državljana koja su se javila, ali nisu željeli napustiti zemlju. U slučaju da će im trebati pomoć ona će im biti pružena, dodao je. Ovo je bila najsloženija operacija evakuacije i logistički i sigurnosno i za MVPEi i za tvrtke koje su imale svoje radnike u Libiji budući da su radnici bili na pet lokacija, rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog završetka operacije.

+Moram reći da smo vrlo sretni i zadovoljni što se sve završilo ovako, da nitko od hrvatskih državljana, nitko od radnika hrvatskih tvrtki nije stradao. Svi su uspješno evakuirani iz Libije',  istaknuo je. Hrvatskim državljanima u evakuaciji su među ostalima pomagali Austrija, Bugarska, Crna Gora, Italija, Mađarska, Njemačka, SAD, Srbija i Velika Britanija.

'Bila je to jedna akcija međunarodnog karaktera u kojoj je zaista trebalo pokazati solidarnost i kao što su nama pomagale druge zemlje i mi smo isto tako pomogli državljanima drugih država', rekao je Jandroković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene