Prema analizi Fine, najbogatija općina u Hrvatskoj je Kostrena kod Rijeke, a grad Novigrad u Istri. Istražili smo kako je živjeti u tim, ali i drugim mjestima koja su pri vrhu ljestvice razvijenosti.


Uvijek pomorstvu naklonjena Kostrena najrazvijenija je hrvatska općina. Mnogi mladi pronalaze posao u rodnom mjestu.

Vezani članci Bankomati, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Uhićen muškarac koji je raznio bankomat u Novigradu Marko Perković Thompson (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Zabranili još jedan Thompsonov koncert: ''U ovom trenutku nije prikladan njegov dolazak''

Tako je i Ana Vranić, diplomirana pravnica, uspjela pronaći posao u svom mjestu. Terezija Čosić, pak, umirovljeničke dane krati šetnjom, ali i raznim besplatnim tečajevima. Počela je, kaže, s talijanskim, zatim je upisala engleski, pa stilistiku...

U općinski proračun slijeva se novac, od industrije i brodogradilišta. "Imamo sve veći broj poduzetnika, to je stalno u porastu, smanjuje se broj nezaposlenih", kaže Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena. 

Gotovo sedam tisuća kuna prosječna je neto plaća stanovnika Baške - najviša u Hrvatskoj. "Dok ima turizma očito će i naš standard biti visok", kaže Toni Juranić, načelnik Općine Baška. 

Među gradovima je na prvom mjestu po razvijenosti istarski Novigrad. A najveći prihod po zaposleniku ostvario se u Rovinju. Na drugom je mjestu Zagreb, a četvrti Krk.

Po broju poduzetnika i zaposlenih nakon glavnog grada slijedi Dubrovnik.

Turistički gradovi u Istri i na Kvarneru, na krajnjem jugu Hrvatske te Zagreb, statistički su najpoželjniji za život, bar što se tiče financija i uvjeta življenja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr