Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na početku jutrošnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora klubovi zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i IDS-a zatražili su stanku zbog noćašnjeg privođenja prosvjednika seljaka.


'Tražimo 15-minutnu stanku zbog noćašnjeg uhićenja prosvjednika seljaka te zbog razloga i načina na koji se to dogodilo', rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor dodavši kako su cijelu noć, do jutra, primali pozive uplašnih ljudi, pa bi željeli razmotriti novonastalu situaciju.

Vezani članci Ante Sanader Sramotan ispad HDZ-ova Ante Sanadera nakon izlaganja Hajdukovića: "Imate loše društvo, istukao vas je partner. Brinite o svojoj kući" Andrej Plenković Plenković odbio otkriti detalje o novim mjerama: "Trajat će do Božića, a ako treba mogu se i pojačati. Razmotrit ćemo obvezno cjepljenje"

>> Interventna policija ispred Dukata privela mljekare i uklonila traktore

Nakon HDZ-a stanku su zbog privođenja prosvjednika zatražili i predstavnici klubova HDSSB-a i IDS-a. Predsjednik Sabora Boris Šprem odobrio je 15-minutnu stanku.

>> Milanović poručio mljekarima: Gradove se ne smije blokirati

Ostojić: privođenja nužna jer su seljaci pružali otpor deblokadi

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je kako je policija noćas imala pravo privođenjima reagirati na seljake koji su, prosvjedujući zbog ponuđene cijene mlijeka, traktorima blokirali Slavonsku aveniju u Zagrebu, budući da su seljaci, rekao je, pružali otpor uklanjanju blokade.

Iako ga je predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pozvao da s Vladine sjednice dođe u Sabor i zastupnike izvijesti o noćašnjim događajima, Ostojić se nije obratio zastupnicima, no ispred sabornice dočekali su ga novinari.

Pred njima je ministar odbacio jutrošnje HDZ-ove tvrdnje da je među seljacima, nakon noćašnjih privođenja zavladao strah, ističući da je policija, nakon što su prosvjednici pružili otpor deblokadi ceste, morala reagirati privođenjima.

'Prije svega radilo se o uklanjanju blokade. Prema tome, stvaranje atmosfere straha u smislu da se privode prosvjednici je netočna. Uklanjaju se traktori koji blokiraju normalni život građana', poručio je Ostojić.

Takva situacija, naglasio je, podrazumijeva da će policija reagirati na pružanje otpora, pa tako i privođenjima - noćas je privedeno 29 seljaka, od kojih, izvijestio je Ostojić, samo tri uz mjere prisile. 'Svi su pošteni, ide redovna prekršajna prijava i završena priča', istaknuo je Ostojić.

Upitan je li moglo proći bez privođenja, ponovio je kako prosvjednici nisu poslušali zapovijed policije da uklone strojeve s ceste. 'Zapovijed policije se mora slušati - uklonite blokadu, ako nećete maknuti strojeve, ne možete to sprječavati', poručio je ministar, naglasivši kako seljaci nisu ispoštovali raniji dogovor da će deblokirati Slavonsku aveniju.

Na upit hoće li policija i nadalje na isti način postupati na seljake koji blokiraju ceste, odgovorio je: 'Ako netko odbija maknuti stroj i ono što je dogovoreno, policija mora postupati po zakonu'. Saboru se danas nije obratio jer je, rekao je, odlučeno da nema potrebe za takvom informacijom.

'Zbog onoga što se noćas dogodilo u Slavonskoj aveniji mislim da je važna stvar da Sabor i takvu informaciju dobije, no nisu željeli saslušati što je bilo', kazao je Ostojić. (Hina)