Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je otvorila kontejnerski terminal u Luci Ploče, sastala se sa predstavnicima sindikata i zaposlenika pločanske luke, a sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji je u izjavi novinarima pohvalio zauzimanje hrvatske Vlade za razvoj Luke Ploče.


‘Ovaj sastanak sa predstavnicima sindikata i zaposlenika pločanske luke bio je za pamćenje, a razgovarali smo što se ovdje radi, kako se živi i što bismo još trebali učiniti da Hrvatska ide snažnije naprijed’, izjavila je nakon sastanka premijerka Kosor.

Vezani članci Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura - 2 Sindikati o potporama i cijepljenju: Vlada perfidno prebacuje odgovornost, radnici ne smiju trpjeti posljedice Slika nije dostupna Gradnja terminala u luci Ploče, potpisan ugovor s kineskom tvrtkom

Ona je pri tomu nekoliko puta naglasila kako očekuje čestitku čelnika oporbenih stranaka na današnjem, kako je istaknula, važnom gospodarskom uspjehu - otvaranju prve faze kontejnerskog terminala u pločanskoj luci.

Matijašević je izjavio kako je na sastanku sindikata i zaposlenika pločanske luke sa premijerkom Kosor i njenim suradnicima ocijenjeno da je današnje otvaranje kontejnerskog terminala ‘odličan čin’ kakvih bi željeli što više diljem Hrvatske jer bi ‘na taj način proračun bio održiv i ne bi bili u ovim aktivnostima koje često puta i nezasluženo poprimaju senzacionalistički ton’.

‘U svoje ime upućujem zahvalu Vladi što je odavno prepoznala opravdanost ulaganja u Luku Ploče koja je svih ovih godina bila u nezahvalnim okolnostima, izvrgnuta ratnim razaranjima, prometnoj izoliranosti i narušenom gospodarstvu u susjednoj državi (BiH)’, kazao je Matijašević.

Ističući nekoliko puta pozitivan angažman hrvatske Vlade u pločanskoj luci Matijašević je rekao kako ‘oko 1.000 radnika Luke redovito prima plaće čija je visina rezultat socijalnog dogovora’. Pritom je pohvalio Vladu i što ‘nema nikakvih smetnji u nastavku nužnog postupka dokapitalizacije pločanske luke koji je do sada vođen na pošten i transparentan način i nema sumnje da će se tako voditi i dalje’.

Matijašević je također izjavio kako očekuje od hrvatske Vlade da prihvati jučer upućeni poziv sindikalnih središnjica za što žurniji ‘radni bipartitni sastanak’ i na temu rebalansa proračuna i na temu reforme mirovinskog zakona. ‘Držimo da je mirovinski zakon jedan od najvažnijih zakona iz socijalne sfere, i u pregovorima oko tog zakona treba imati dovoljno mudrosti i hrabrosti za poduzimanje nužnih rezova, ali nužnih rezova ondje gdje to treba, te da taj sustav napravim pravičnijim’, kazao je Matijašević. (Hina)