Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar ili loš?

Kosor: Proračun pred nama je društveni izazov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plan koji je iz Banskih dvora poslan Saboru podrazumijeva deficit od 14 milijardi i 800 milijuna kuna u idućoj godini.

Neće biti novih poreza, a neće se dirati ni plaće, mirovine i socijalna davanja. Premijerka se uzda u velike investicije, a ministar Šuker poziva kritičare, da ne plaše građane. 'Nikakvih novih poreznih opterećenja u 2011. neće biti', istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

>> Tko su ti Šukerovi 'katastrofičari'?

'Proračun garantira hrvatskim građanima da će dobiti mirovine, plaće, da će dobiti dječji doplatak, socijalnu pomoć, sve ono što se iz državnog proračuna treba podmiriti, da će se podmiriti. Isto tako, Hrvatska će uredno sljedeće godine servisirati svoje obveze', poručio je ministar Ivan Šuker. Mirovine su sigurne, ali se istodobno zamrzavaju u 2011. i 2012., a upravo su mirovine, tvrdi Šuker, najveća stavka deficita.

Rast BDP-a kao izazov

'Procjena je da 2011. će nam faliti negdje 15,7 milijardi kuna za isplatu mirovina', rekao je. Proračun u brojkama izgleda ovako: Planirani prihodi za sljedeću godinu iznose 107,4 milijarde kuna, rashodi 122,3 milijarde, a deficit je 14,8 milijardi kuna. 'Proračun za 2011. kao i godine pred nama će biti društveni izazov, podrazumijeva usku koordinaciju monetarne i fiskalne politike', dodala je Kosor.

Izazov će biti i rast BDP-a. Vlada predviđa rast veći od 1,5 posto. Ministar Šuker poruku je poslao i svim kritičarima. 'Dežurni katastrofičari neka plaše svoje stranačke kolege, a hrvatske građane neka puste na miru i neka im ne ulijevaju nepotrebni strah', rekao je Šuker. Rezanje plaća i mirovina u sklopu proračuna, ministru financija nije palo na pamet.

Podrška koalicijskih partnera

'Da smo mi smanjili plaće, mirovine, socijalna davanja, mi bi na taj način pogodili direktno preko milijun i 800 tisuća hrvatskih građana', naglasio je Šuker. Koalicijski partneri podržali su proračun. 'Mnoge nevolje u kojima su se našle naše javne financije, prvenstveno su posljedica pogrešne svijesti o njihovoj namjeni i o njihovoj potrebnoj namjeni', smatra Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade.

'Ovaj proračun je proračun realnosti, ovaj proračun pokazuje i maksimalnu odgovornost ove Vlade', dodao je Božidar Pankretić. Ministri gotovo jednoglasno govore - svi važni projekti se nastavljaju. No još se nešto nastavlja, a to su zaduženja. u 2011. predviđa se zaduženje više od 23 milijarde kuna. Oko proračuna izvjesna je još jedna stvar, investicije o kojima sve ovisi, stoje zasad samo na papiru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene