Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Večernjih vijesti

Kosor: Ovo nije najpovoljniji trenutak za premijerov put u Australiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Večernjih vijesti Nove TV bila je nezavisna saborska zastupnica i bivša premijerka jadranka Kosor.

S obzirom na sve probleme u državi - pad BDP-a, MMF nam je bio tu, prijetnje štrajkom sa svih strana, golemu nezaposlenost... - treba li premijer sada ići na 12 dana ili ne? Biste li vi otišli?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Premijer mora putovati to je logična stvar mora neprekidno otvarati vrata, nove mogućnosti, prije svega za gospodarsku suradnju u tako teškoj situaciji. zato je jedno od prvih pitanja koje se u javnosti postavlja, zašto nitko tko je vezan za gospodarstvo ne ide na taj put..... Ne bih željela ni Ana koji način samo kritizirati, ja ne bih otišla u ovom trenu jer je pred nama rebalans proračuna, jer će on proći sjednicu vlade na kojoj će biti premijer, međutim on će doći u Sabor. Predsjednik Vlade kaže da je to na zastupnicima i javnosti da shvati. E u tome je stvar. Sigurno da će biti nužno da predsjednik Vlade osobno tumači javnosti zašto se negdje reže, ako dobro razumijem radi se o više od 7 milijardi kuna. Dakle, to je trenutak vrlo osjetljiv za državu jer smo i u prekomjernom deficitu, u škarama Europske unije, možda će biti potreban još koji razgovor i sa Komisijom, Dakle, to je osjetljivo vrijeme i ono što premijer otvara neoprezno jest da će se u Saboru u svakoj raspravi koja će se voditi o rebalansu proračuna isticati - evo dok se mi ovdje mučimo i raspravljamo o tome kako smanjiti deficit, predsjednik je na putu. Premijer mora neprekidno, nastojat zatvarati bokove, a nikako si ih otvarati, tako da sad svi protivnici svakog poteza, a ovo će biti težak potez, smanjivanje proračuna, izvrgavati kritici.

Kosor: Jasno je tko mi želi oduzeti titulu počasne građanke Vukovara

S druge strane, čuli smo i ocjene da ako čekamo bolja vremena - nikada nije trenutak niti za jedan put. Čime se voditi u procjeni?

Uvijek kad je predsjednik hrvatske Vlade nekamo pozvan, kada ga netko zove onda se to obostrano dogovara i onda onaj koji je pozvan može predlagati neke dodatne termine, dogovara se da ide u najpovoljnijem trenutku. Ovo nije taj trenutak, zbog još jednog razloga ova kriza vezana uz Ukrajinu. Predsjednik Vlade će biti na Europskom vijeću u četvrtak, međutim, tko zna možda će biti potrebna još koja odluka Vijeća gdje hrvatski premijer treba dati svoj glas za neku odluku. Možda će tako biti možda neće. Još jedna okolnost - Vlada je poslala prijedlog za izbor novog državnog odvjetnika. To će krenuti sad u proceduru, ovaj tjedan će biti na Odboru za pravosuđe. Ako se sljedeći tjedan to namjerava staviti u raspravu onda bi bilo nužno da predsjednik Vlade bude ovdje. Dakle, treba putovati, možda malo i skratiti, birati vrijeme. Zato da se od jednog dobrog pokušaja i dobre želje ne stvore novi problemi.

Kako vlada i država funkcioniraju kada premijera nema u državi, iz vašeg iskustva? Koje odluke ne mogu bez potpisa premijera?

To je jedno od pitanja, hoće li ga netko zamijeniti hoće li biti sljedeći tjedan sjednica Vlade. U ovako teškoj situaciji, opet smo suočeni s novim informacijama o padu BDP-a. Ova godina će po mom mišljenju biti teža od 2013. Dakle, ako ne blude sjednica Vlade to će biti jako loše. A ako bude sjednica Vlade već sad bismo trebali znati tko će je voditi. Jedna potpredsjednica je na bolovanju, druga je stalno na putu. Puno je tih operativnih stvari koje ne mogu čekati. Tako da mislim da premijer ovime, iako ga podržavam da putuje, u ovom trenutku otvara nepotrebne rasprave o tome zašto je išao. Bilo bi dobro da je s njim svakako ministar gospodarstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene