Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slučaj Purda je iza nas, no sada se spominje predmet Vesne Bosanac. Premijerku Jadranku Kosor upitali smo imaju li branitelji novi razlog za strah.


'Hrvatska vlada i sve institucije čine i činit će sve da se nešto slično ne dogodi, sve da se hrvatski branitelji i njihovo dostojanstvo, ali i dostojanstvo Domovinskog rata zaštiti i da nitko ne uspije u nikakvom naumu da se povijesne činjenice revidiraju', rekla je ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Jadranka Kosor.

Vezani članci Nikola Mandić i Ivan Stanić Odvjetnici optuženih bivših ministara otkrili kako su reagirali na optužnicu: "Nije to iznenađenje..." Višnja Ljubičić Silovatelju manja kazna jer je bio branitelj: ''Kad zločin počini vojnik ili policajac tretman mora biti stroži''

Iako je HDZ-ov saborski zastupnik Andrija Hebrang spominjao kako se sprema još stotinjak optužnica protiv hrvatskih branitelja u Srbiji, Kosor je istaknula kako ona takvih informacija nema. 'Ja nemam takve informacije. Nitko tko je bio i sam žrtva Miloševićeve velikosrpske politike ne može još jedanput biti žrtva ponovno kao što se to dogodilo gospodinu Purdi', naglašava.

'Nitko ne može dvaput biti žrtva Miloševićeve velikosrpske politike'

'Svi u Hrvatskoj koji danas nose odgovornost za politički okvir moraju učiniti sve da ne bi bilo niti naznaka da se nešto slično može i ponoviti (kao u slučaju Purda). To je važno zbog ljudi koji su prošli puno toga u obrani Hrvatske, ali je važno i zbog svakog od nas. Važno je i zbog povijesne istine, ali zbog budućnosti Hrvatske i naravno naše djece', istaknula je premijerka.

'Upravo zbog toga ću ja u utorak sazvati sastanak sa uglednim pravnim stručnjacima, predstavnicima relevantnih institucija, znači sva tri stupa vlasti, kako bismo razmotrili sve elemente ovih događaja ali i vezano za zakon koji je 2003. donesen u Srbiji kako bismo napravili akcijski plan za djelovanje odmah', pojasnila je Kosor.

'Nitko tko je bio sam žrtva Miloševićeve velikosrpske politike, ne može ponovno biti žrtva, kao što se to dogodilo gospodinu Purdi. Dakle tu treba činiti sve što je nužno i predvidjeti događaje, ali isto tako naravno podržati i institucije pravne države, dakle i DORH i Ministarstvo pravosuđa, da u razgovorima s kolegama u susjednoj državi, dogovore jedan pravni okvir', zaključila je premijerka.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju