Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dozvola za proizvodnju

Koristimo posljednje zalihe seruma proizvedenog u našem Imunološkom zavodu, a ugriza zmija ove godine više od prosjeka

Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poskok ugrizao dječaka starog tri godine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Ugriza zmija, barem na splitskom području, ove godine ima više od prosjeka. A u Hrvatskoj se koriste posljednje zalihe seruma proizvedenog u našem Imunološkom zavodu koji, zbog poslovnih problema, više nema dozvolu za proizvodnju.

Trogodišnjeg dječaka s područja Imotskog ugrizla je za ruku zmija otrovnica. Dijete je hitno prevezeno u Split, gdje je primilo serum i dobro se oporavlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba za život u KBC Split Dječaka na Hvaru ugrizla zmija, stanje mu je izuzetno teško Slika nije dostupna Stare metode se - ne preporučuju Počela najezda gmazova: U splitskoj bolnici zabilježena tri ugriza otrovnica

Lako je zamisliti šok roditelja kada je njihov trogodišnji dječak dotrčao plačući sa zmijskim ugrizom na ruci. Ugrizao ga je poskok u vrtu kuće blizu bazena, u Zmijavcima u Imotskom. Nakon imotske hitne, odvezen je u splitsku bolnicu.

''Čim je dijete došlo, dobilo je antiviperin serum, svu ostalu terapiju'', rekao je Boris Lukašić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split.

''Dijete je sada stabilno, rana je uredna, ruka je uredne funkcije i mislim da će bit sve dobro'', kaže Zenon Pogorelić, pročelnik Klinike za dječju kirurgiju KBC Split.

U splitsku bolnicu godišnje se javi prosječno 10 osoba nakon ugriza zmije. No, čini se da su ovo godine zmije opasnije – zabilježeno je već sedam ugriza, a još nije ni srpanj.

Protiv poskoka su se ipak opremili. ''Imamo dvadesetak doza cjepiva iz imunološkog zavoda i to bi trebalo biti dovoljno za ovu sezonu'', rekao je Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split.

Ali što kada zadnje zalihe presuše? Hrvatski Imunološki zavod zbog ekonomskih problema više nema dozvolu za rad. A u mjestu Brezje pored Svete Nedjelje ima farmu sa 74 poskoka. Sutra su, kažu,spremni nastaviti proizvodnju protuotrova.

Čeka se dogovor grada Zagreba i države oko ulaganja u cijeli Zavod. Oporba smatra da zbog zmijskog protuotrova i svih drugih lijekova treba uložiti država.

''Ono što je vrijedno patente koje Imunološki ima treba zaštititi. Možda nekim uvoznicima odgovara ova situacija i pozvao bi Vladu da više razmišlja o proizvodnji domaćih lijekova'', rekao je SDP-ovac Gordan Maras.

Protuotrov je ovoga puta spasio jedno dijete. Mora biti dovoljno seruma.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene