Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zagrebu i Bjelovaru

Uvode se nova pravila: Ukoliko ne želite sudjelovati u javnim radovima, ništa od socijalne pomoći

Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 3
Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 3 Dnenvik.hr
Aktualno Galerija Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Foto: Dnenvik.hr Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 2 Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 2 Foto: Dnenvik.hr Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 3 Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 3 Foto: Dnenvik.hr +0 Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Zakon o socijalnim naknadama kaže da grad koji pomaže socijalne slučajeve, ima pravo od njih tražiti da i oni radom pomognu gradu kada treba, inače više neće primati socijalnu pomoć.

Tko neće svojoj zajednici pokositi ambroziju, pomesti, počupati što treba, uklonit će njega iz sustava socijalne naknade. Za sada se takva politika provodi u Zagrebu i Bjelovaru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Gradonačelnik Knina Marko Jelić (Foto: Dnevnik.hr) 339 radno sposobnih Knin odlučio stati na kraj radno sposobnim primateljima socijalne pomoći: "Želimo da izađu iz domova i počnu raditi"

Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 3 Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 1 Foto: Dnenvik.hr

"Centar za socijalnu skrb će donositi rješenja da im se uskraćuje socijalna naknada. Mi smo se odlučili na to da potaknemo ljude da krenu preko ovog rada za opće dobro, krenu stjecati određene navike i da ih putem prekvalifikacija, koje će grad platiti iz svog troška, počnemo pripremati za tržište rada", govori gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Osijek bi to isto radio, jer mu je ambrozije previše, ali previše mu je to i birokracije.

"Problem je pitanja tko je poslodavac, tko ih zapošljava, tko osigurava sredstva za rad i tko osigurava troškove u slučaju ozljede na radu. Grad u ovom trenutku zajedno sa centrom za socijalnu skrb grada Osijeka ne nalazi modele kojima bi mogli pokriti te rizike koji bi eventualno nastali kroz angažman ljudi na takvim radovima", govori Romano Kristić iz Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka.

Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 3 Rad za dobro (Foto: Dnenvik.hr) - 2 Foto: Dnenvik.hr

Ali većina se ne diže iz kreveta, kaže čakovečki gradonačelnik.

"70 posto su to osobe starije životne dobi, koji su se zbog nekih životnih situacija našli u financijskoj teškoći i mi im pomažemo koliko god je to moguće", govori gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

A Zakon o socijalnoj skrbi propisuje i da radno sposobni korisnik socijalne pomoći, mora odraditi 30 do 90 dana za opće dobro. Jer je to i za njegovo dobro. Samo se to u lokalnim zajednicama dobro ne provodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene