Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA POTEZU UPRAVA

Teatar apsurda: Lažirali financijska izvješća, a sada mogu zatražiti povrat poreza od 120 mil. kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzum je u 2015. prijavio dobit i na to platio porez, no kako je revizija financijskih izvješća pokazala da su te godine zapravo poslovali s gubitkom, Uprava bi sada trebala tražiti povrat uplaćenog poreza.

Izvješće izvanredne uprave Agrokora pokazalo je da je Konzum u 2015. godini ostvario poslovni gubitak od 1,4 milijarde kuna, iako su te godine službeno prijavili dobit od 235 milijuna kuna. To omogućuje sadašnjoj izvanrednoj upravi Agrokora da za tu godinu zatraži povrat uplaćenog poreza na dobit. Ako je u toj godini stopa poreza na dobit iznosila 20 posto, to znači da će Konzum zatražiti povrat poreza za 2015. godinu od oko 60 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novo poduzeće Ne, ne radi se o revoluciji: Konzum ne radi u nedjelju, u subotu skraćeno Slika nije dostupna uskoro i novo ime agrokora U novu godinu s novim imenima: Evo kako će se sada zvati Agrokorove kompanije

Kako tvrtke porez na dobit plaćaju unaprijed putem akontacije, Konzum je u 2016. platio akontaciju u visini oko 60 milijuna kuna, što znači da će Uprava Konzuma zatražiti preplaćeni porez na dobit u iznosu od oko 120 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Porezna uprava ne mora se složiti s poslovnim izvješćem Konzuma i može poslati svoje ljude da dublje pročešljaju novu poslovnu bilancu Agrokora za 2015. i 2016. koju je sastavila izvanredna uprava i revizijom potvrdila tvrtka Price Waterhouse Coopers.

Izvanrednoj upravi Konzuma ne preostaje ništa drugo nego da zatraži povrat poreza, jer mora štititi interes kompanije koju vodi, piše taj dnevni list.

Umanjenje porezne osnovice

Osim toga, vlasnici Konzuma do 2021. mogu koristiti bivše gubitke za umanjenje porezne osnovice. Naime, kada neka tvrtka ostvari porezni gubitak, sljedećih pet godina ne mora platiti porez na dobit u ukupnom iznosu toga gubitka. Porezna uprava objašnjava da se dobit ostvarena u poreznom razdoblju prvenstveno koristi za pokriće prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja, i to tako da se pokrivaju gubici onim redoslijedom kojim su ostvareni, odnosno porezna osnovica smanjuje se najprije za gubitke starijeg datuma. Gubitak se može prenositi i nadoknaditi tijekom pet godina računajući od godine u kojoj je gubitak nastao.

Ostvari li Agrokor u 2018. dobit, tada će moći od porezne osnovice odbiti do 120 milijuna kuna starog gubitka, a moguće i gubitak iz 2017. godine, zaključuje Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene