Luksuzni kruzer možda neće biti dovršen u Uljaniku (Foto: Duško Marušić/Pixsell)
Luksuzni kruzer možda neće biti dovršen u Uljaniku (Foto: Duško Marušić/Pixsell)

U pulskom Uljaniku, gdje su od ponedjeljka radnici ponovno u štrajku, a situacija je i dalje teška i neizvjesna, radnici su se samoinicijativno okupili najprije pred upravnom zgradom, potom i kod polarnog kruzera koji se gradi za australskog naručitelja i poručili da se štrajk odnosi i na kooperante.


"Nažalost, nema nikakvih novosti. Nema izlaza na ulice, a radnici štrajkaju u svojim radionicama i na radnim mjestima", kratko je izvijestio povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko.

Vezani članci Misno slavlje u katedrali (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Kardinal Bozanić na uskrsnoj se misi osvrnuo na radnike Uljanika i 3. maja i zapitao gdje je vlast, Plenković mu odgovorio Radnici Uljanika (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Radnici Uljanika već peti dan u štrajku, sindikati razgovarali s brodovlasnicima

Ispred brodogradilišta nema nikakvih transparenata ni poruka koje su bile uobičajeni dekor dosadašnjih štrajkova. Radnici ni danas neće izaći na ulice jer smatraju da bilo kakva aktivnost izvan kruga brodogradilišta neće pomoći u rješavanju njihovih problema.

Prema pisanju nekih medija, brodovlasnik Scenic grupe Glen Moroney, za kojeg uljanikovci grade luksuzni polarni kruzer, u razgovoru s članovima uprave "Uljanika" izrazio je negodovanje i nezadovoljstvo zbog nove obustave rada na brodu. Zbog toga je vrlo blizu odluke da raskine poslovnu suradnju s Uljanikom te polarni kruzer odvuče iz Pule i dovrši ga u nekom drugom brodogradilištu. (Hina)