Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je iz Ličko-senjske županije da je sada pravi trenutak za provođenje reformi koje mogu osigurati povećanje plaća i zaustaviti iseljavanje. Upozorila je i kako je prazan državni teritorij uz granicu "poziv migrantima".

Galerija


"Agrokor ne može biti izgovor za neprovođenje reformi. Nije to jedini hrvatski problem", ustvrdila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije.

Vezani članci Poljubac za kraj Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

"Upravo je sada trenutak u kojem moramo osloboditi svoje razvojne potencijale, a to možemo uz pomoć reformi koje su neophodan alat za povećavanje stope gospodarskog rasta, povećanje standarda i zaustavljanje iseljavanja", istaknula je Grabar-Kitarović navevši kao pozitivan primjer poreznu reformu koja je "osigurala proračunski suficit, pozitivna kretanja javnog duga, poboljšanje kreditnog rejtinga i jačanje investicijske klime".

"Rast plaća bitan je uvjet za zaustavljanje iseljavanja koje je na nekim područjima poprimilo katastrofalne razmjere. Moram upozoriti da prazan pogranični prostor praktički predstavlja otvoreni poziv za upad migranata na državni teritorij noseći potencijalno sa sobom brojne ugroze kojima je izložena Ličko-senjska i susjedne županije koje imaju kilometre prostora bez ijednog stanovnika", istaknula je Predsjednica poručivši kako je zadržavanje stanovnika na područjima tih županija kao i doseljavanje novih ključno za sigurnost. 

Pretpostavka za to je, poručila je, donošenje hitnih demografskih akcijskih mjera s posebnim naglaskom na obiteljsku politku te usporedno donošenje gospodarskih mjera.

"Uskoro ću svoje mjere javno predstaviti, u dogovoru s Vladom ili sama. Pozivam Vladu da se zajedno primimo rješevanja tih problema", zaključila je Predsjednica.