Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u posebnom intervjuu za javni servis BHT 1 izrijekom potvrdila kako se ni na koji način neće miješati u unutarnja pitanja BiH te kako odluku o tome kako će ta zemlja funkcionirati prepušta ljudima koji u njoj žive.


Ona je Hrvatima koji žive u BiH poručila kako cijeni dijelove deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojima su prošlog tjedna potvrđena domoljubna osjećanja prema toj zemlji ali je istaknula i kako oni ne trebaju očekivati da će Hrvatska biti ta koja će odlučivati o tome kako će oni živjeti u BiH.

Vezani članci Liječnik iz BiH godinu dana čekao papire za rad u Hrvatskoj Liječnici bježe iz Hrvatske, jedan koji je došao iz BiH godinu dana borio se s – birokracijom Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Grabar-Kitarović: ''Oluja'' je spasila BiH, voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima

"Apsolutno se ne želim miješati u unutarnja pitanja. Ja vjerujem da je hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici dovoljno zreo i sposoban sam se izboriti za svoja prava i u dogovoru s ostala dva naroda riješiti ta pitanja", kazala je hrvatska predsjednica.

Potvrdila je pri tom kako će Hrvatska poduprijeti sva "legitimna rješenja" do kojih se na taj način dođe.

Grabar-Kitarović je najavila i kao će osobno uporno u kontaktima s predstavnicima međunarodne zajednice uvijek imati na umu i BiH odnosno njen put ka europskim i euroatlantskim integracijama.

Kolinda Grabar-Kitarović posjet Sarajevu završila na ćevapima s Halidom Bešlićem

"To je ono što kao međunarodna zajednica možemo zajedno učiniti da djelujemo kao katalizator tih promjena. Svi se moramo složiti i u BiH i u međunarodnoj zajednici da još uvijek poluge vlasti u BiH ne funkcioniraju i da unutarnji sustav treba rješavati i nadograđivati", kazala je hrvatska predsjednica ponovivši kako je odluka o tome kako to napraviti "isključivo" na onima koji žive u BiH.

Odgovarajući na pitanje gdje su granice između skrbi za Hrvate izvan Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove druge zemlje, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako su obveze o skrbi za prava Hrvata izvan domovine koje proistječu iz hrvatskog ustava jasne.

"Naša je obveza brinuti da se ta prava realiziraju... To ne znači uređivati unutarnje stanje (u BiH) nego bdjeti nad time da je proces takav da se hrvatski narod u BiH s druga dva naroda dogovara o formi svoje participacije u vlasti i naravno pune konstitutivne i svake druge vrste jednakopravosti. I tu prestaje miješanje u unutarnja pitanja", kazala je hrvatska predsjednica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook