Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka poslala apel

Koliko su hrvatske škole danas sigurne? "Ako nešto promptno ne promijenimo, čeka nas američki scenarij"

Aktualno Galerija Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 4 Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Suzana Hitrec Suzana Hitrec Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 2 Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sigurnost škola u Hrvatskoj, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Nakon pucnjave u beogradskoj školi ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je i veću sigurnost u hrvatskim školama. Učitelji poručuju da školama ne trebaju detektori metala ili zaštitari, nego psiholozi. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

U neke se hrvatske škole ne može ući bez šifre, u nekim školama učenike "čuvaju" kamere, a u nekima ih na vratima dočekaju domari ili spremačice.

"Ja mislim da zaštitarima nije mjesto u odgojno-obrazovnoj ustanovi i da zaista moramo dati sve od sebe u preventivnom djelovanju", rekla je Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Unatoč zahtjevima dijela sindikata ni detektori neće u škole.

"Detektori metala? Šta mislite, koliko bi trajalo da djeca u jednoj školi od 600 do 700 učenika uđu i počnu nastavu u osam sati ujutro? Ja sam i dalje u uvjerenju da su naše škole sigurne", rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Pročitajte i ovo Cvijeće pred beogradskom školom Progovorio o tragediji Učenik koji je bio u razredu tijekom krvavog pohoda ubojice: "Pogodio je učiteljicu u vrat da ga ne bi mogla spriječiti"

Vidjet će, kaže ministar, kako ih učiniti još sigurnijima. Struka mu poručuje da to treba učiniti preventivom. Pitanje je tko je s učenicima može provoditi.

"Ministarstvo sad odobrava psihologa za škole veće od 300 učenika, ali škole koje imaju psihologa nemaju druge profile stručnih suradnika, pa psiholozi moraju raditi njihov posao", rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana.

Nakon pandemije mentalno zdravlje mladih dovedeno je do ruba i otada se pojačano zapošljava, uvjerava ministar.

"Mi smo intenzivirali zapošljavanja psihologa. U posljednjih šest mjeseci zaposleno je sto novih psihologa. Neke škole imaju čak i sad raspisane natječaje jer psihologa na tržištu rada nema", rekao je Fuchs.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Ministar obrazovanja Detektori metala u školama: ''Što mislite, koliko bi dugo 600 učenika ulazilo?''

Da ih treba, pokazuje to i statistika Ministarstva unutarnjih poslova: prošle godine za gotovo petinu porastao je broj kaznenih djela koja su počinila djeca do 14 godina. Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić već neko vrijeme apelira.

"Čeka nas američki scenarij ako nešto promptno ne promijenimo. Te promjene u odgoju i obrazovanju ne događaju se tijekom noći. Ono što sad promijenimo u odgoju i obrazovanju bit će vidljivo za 10-20 godina. Svatko od nas mora sebi postaviti pitanje što je učinio za svoje dijete, za kvalitetu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj", rekao je dekan.

Jer odgovornost za gotovo pola milijuna školaraca uvijek je u rukama odraslih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene