Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni Zavod za statistiku izračunao koliko novca i na što točno, troši jedna prosječna hrvatska obitelj. Čini se da se više novca trošilo na alkoholna pića i duhan nego za zdravstvo.


Jeste li se ikada zapitali koliko novca i na što, troši jedna prosječna hrvatska obitelj. Državni Zavod za statistiku temeljito je izračunao kako je to iznosilo 81 315 kuna u 2014. godini. A sudeći po posljednjim podacima i trendovima, iz godine u godinu, obitelji troše sve više i više.

Vezani članci Stanovi: Ilustracija - 8 Stambena kriza teško pogađa jednu europsku zemlju: "Svaki put kad se probudim, pomislim - odlazim li danas ili ostajem?" Kupovanje poklona / Ilustracija Koliko kanite potrošiti na božićne poklone? Dio građana već otkrio iznos i što im znači takva kupnja

Hrvatska obitelj u odnosu na 2008. i posljednju predrecesijsku godinu povećala je svoje izdatke za 6.700 kuna.

2008. izdvajalo se ukupno 74.524 kune, a 2014. od kada imamo posljednje podatke, za osobnu potrošnju izdaci po kućanstvu iznosili su 81.315 kuna. Najviše se trošilo na hranu i bezalkolna pića, nakon toga na stanovanje i potrošnju energenata, a potom slijede troškovi prijevoza.

U 2014. godini najviše novca po kućanstvu izdvajalo se na hranu, 24.001 kunu. Na troškove stanovanja izdvajalo se 13.192 kune, a potom slijede izdaci za prijevoz 10.573 kune. U sve tri kategorije u odnosu na 2008. bilježi se blagi rast potrošnje.

Kada se analizira obiteljska potrošnja dolazi se do apsurdnih i zabrinjavajućih podataka. Više se novca trošilo na alkoholna pića i duhan nego za zdravstvo. Na zdravstvene usluge na godišnjoj razini Hrvati su izdvojili u prosjeku 2.369 kuna, a najviše novca potrošeno je za lijekove i medicinska pomagala. No, na alkoholna pića i duhan troše ipak više. 2.683 kune po kućanstvu. Najviše se konzumiralo vino i pivo.

Također više je novca odlazilo na telefonske usluge nego za obrazovanje. Tako u 2014. godini prosjek izdataka za kućanstvo iznosio je 4.264 kune dok se na obrazovanje u prosjeku trošilo 850 kuna po kućanstvu. Godišnje se na odjeću i obuću po obitelji potrošilo 5.494 kune, na rekreaciju 455 kuna, a za knjige 559 kuna.

Prema statusu stanovanja, 88 posto građana ima vlastiti stan ili kuću dok ih oko 11,5 posto živi u unajmljenom stanu ili kući.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju