Novac (Foto: Davor Puklavec/24sata)
Novac (Foto: Davor Puklavec/24sata) Foto: Davor Puklavec/24sata

Ministri su državni dužnosnici i njihova plaća nije tajna. Međutim, ipak ima i onih koji su danas okolišali na pitanje kolika im je plaća.


Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić otkrio je i da je njegova plaća kao potpredsjednika Vlade nešto više od 19.500 kuna.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Ministar sazvao presicu o imovinskoj kartici, a onda se vratio u prošlost: "Moja Ivanbegovina je napuštena jer su partizani..." Andrea Topić Novinarka komentirala napad ispred kuće ministra Kujundžića: "To je trajalo 25 do 30 minuta. U šoku sam"

Pritom objašnjava kako ima dvoje djece, koja su kao uzdržavani članovi prijavljeni na njega.

Marić je rekao i kako mu je prije kao ministru financija plaća bila oko 17.600 kuna, ali da sada kao potpredsjednik Vlade ima veći koeficijent.

Prije je postojala jedna osnovica za sve, a danas imamo tri različite osnovice, objašnjava Marić te dodaje kako sva povećanja osnovice nemaju veze s dužnosnicima.

Dužnosnička osnovica odvojena je od osnovice državnih službenika, a treća je osnovica za pravosudne službenike. Je li dobro da imamo tri različite osnovice, i o tome treba razgovarati, smatra ministar financija.

Rekao je i kako ne želi ulaziti u rasprave o plaćama sindikalnih čelnika niti si postavlja pitanje kolika im je plaća.

Pitanje o plaćama aktualizirano je u jeku štrajka zaposlenih u obrazovanju koji traže povećanje koeficijenta za svoje plaće.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je upitan kolika mu je plaća, na što je odgovorio: ''Možda sto kuna više-manje, ali oko 17.300 kuna'', izravno je odgovorio na pitanje.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić nije bio toliko sklon izravno odgovoriti na pitanje o svojoj plaći, iako je ta informacija lako provjerljiva. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se kako mu je mjesečna plaća 16.399,60 kuna neto.

Tijekom odgovora na pitanje o plaći rekao je kako više od 3000 osoba koje primaju plaću iz državnog budžeta imaju plaću veću od njegove.