Da život uz odlagalište otpada ima cijenu, najbolje znaju Zagrepčani naseljeni uz Jakuševac. Naime, smrad tog odlagališta kompenzira se s po 6000 kuna iz gradske blagajne. Međutim, gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će se da bi se deponij uskoro trebao zatvoriti.

Galerija Jakuševac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jakuševac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jakuševac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)

Prozori Lacka Vrbanića uvijek su zatvoreni jer živi pored zagrebačkog Jakuševca.

Vezani članci Pride Ride 2021. I ovog lipnja održat će se Povorka ponosa na biciklima: "Izloženost nasilju i dalje je naša svakodnevnica" Prosvjed stanovnika Jakuševca protiv drobilica - 2 Stanovnici Jakuševca protiv novih drobilica: ''Ovo izgleda kao da smo mi najveća kanta za smeće ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske''

"Normalno da se smrdi, naročito navečer jer sa sjeverne strane, od Sljemena, na nas struji zrak", rekao je.

Zajedno s 2000 sugrađana iz Mičevca, Jakuševca i Hrelića, stigao je po naknadu na koju ima pravo jer živi blizu smetlišta. Grad po osobi zbog smrada izdvaja 6000 tisuća kuna. Osim što za njih izdvaja novac, gradonačelnik Milan Bandić je najavio zatvaranje Jakuševca.

"Zatvorit će se Jakuševac čim se riješi Centar za gospodarenje otpadom na Resničkom rukavcu. Ovo je simbolična gesta da ljudi lakše progutaju ili trpe ispred svog praga", rekao je tijekom posjeta građanima koji trpe smrad.

Deponij na Jakuševcu udaljen je tek nekoliko kilometara od prvih naseljenih kuća. Iako je već u nekoliko navrata trebao biti zatvoren, Grad Zagreb mu je uspješno ishodio novu dozvolu za rad.

"Rad je produljen do kraja 2028. Godine. Dakle, građani će još jako dugo morati dobivati ovakve rente, ali to nije rješenje. Mi tražimo dobar sustav odvajanja i recikliranja da se više nego prepolove količine smeća koje se odlažu na Jakuševac, da manje smrdi građanima koji tamo žive", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Novcem iz proračuna smrad se kompenzira već četiri godine. Zagrepčanima koji žive kraj Jakuševca, Grad je zbog toga dosad podijelio 50 milijuna kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju